Küzdelmes életút a szeretetig

Nem önéletrajz, inkább korrajz Hobo legújabb kötete.

2022. 06. 14. 11:00
null
20220609 budapest kossuth klub hobo foldes laszlo uj konyvbemutatoja a konyvhet alkalmabol havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ünnepi könyvhétre jelent meg, s helyben el is fogyott Földes László Hobo Térdig a szarban, fülig a szeretetben című kötete. Műfaji besorolása nem egyszerű, erre tettek kísérletet a Kossuth Klubban tartott könyvbemutatón.

Turczi István József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, író bevezetésként, személyi kultuszt említve pólójára bökött, ahonnan Hobo képe nézett ránk. Mire Földes László kihúzta magát, s megmutatta az ő pólóját, melyen Svejk, a derék katona volt látható.

A beszélgetés elején megtudtuk, hogy másfél évig íródott a vaskos, 752 oldalas könyv, amelyből kiderül, hogy 282 oldal feljelentés gyűlt össze Hobóról, akinek összesen húsz számát tiltották be. Mégsem saját magának állít emléket a szerző a könyvében.

– Nem szépirodalmi mű, és nem is akar annak látszani – szögezte le Turczi István. – Hobo egy korszak krónikása, így a kötet kordokumentum, a szocializmus utolsó negyedszázadáról és a rendszerváltás utáni idők első két évtizedéről. Egyszersmind személyes élet- és pályatörténet.

Földes László kezdetben a szocializmus zenei világának bemutatására szánta a könyvet, azonban hamar feladta, mivel csupa negatívum tört fel a múltból.

– Elhatároztam, hogy ezeket nem írom meg, helyette visszamentem az életem elejére. De nem időrendben haladtam. Olyan a kötet, mint az összerakós játék: ami éppen eszembe jutott, azt írtam – árulta el Hobo, s azt is: így született meg 940 oldal, amiből azonnal kihúzott közel kétszázat, amelyekben túlzott volt a sértettsége. A megmaradtak mindegyike személyes történet, de megváltoztatta a szereplők nevét.

– Tele van egy csomó magánéleti dologgal a gyerekkoromból – mondta a szerző, aki felidézte, mennyi vád érte édesapja miatt, aki miniszterhelyettesi posztokat töltött be az ötvenes években. Hobo megjegyezte, hogy apja 1939-ben lett kommunista, amikor senki más, 1944-ben pedig kommunista partizán volt, akkor, amikor senki más. A veszprémi vegyipari technikum vécéjében hallotta a szomszéd fülkében cigarettázó osztálytársait: „Jó fej ez a Colos, mindig kiáll mellettünk, elviszi a balhét. De ha nem lenne nagykutya az apja, ő is kussolna, mint mi.”

– Mindent meg kellett tagadnom, nem maradt semmim, nem maradt senkim – idézte fel keserű, hányattatott ifjúkorát. – A könyv vége felé arról szólok, amiket csináltam, mert végre elért a szeretet.

A kötet két lemezmellékletet tartalmaz, melyek szervesen hozzátartoznak a könyvhöz.

– A szöveget olvasva kiderül, a 33 közül melyik dal, melyik részhez passzol – ajánlotta a szerző legújabb munkáját, amelynek hamarosan megkezdik az újranyomását.

Borítókép: Turczi István és Földes László Hobo a könyvbemutatón (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.