Új támogatásokról döntött a Nemzeti Filmintézet

Öt különleges dokumentumfilm és két animációs sorozat készülhet el a közeljövőben a Nemzeti Filmintézet támogatásának köszönhetően. A várható filmek között van egy kamaszoknak szóló sci-fi animáció, a Városi legendák- sorozat folytatása és a Kormorán együttesről szóló sorozat is.

Magyar Nemzet
2022. 06. 16. 20:15
null
Fotó: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásoknak. A magyar mozgóképszakma összehangolt munkájáért felelős szervezet a mozifilmek mellett tartalmas, értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások megvalósítását is segíti. Az intézet most arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy öt dokumentum- és két animációs film gyártására szavazott meg támogatást. 

A műfajteremtő, legendás együttes, a Kormorán történetét és korát örökíti meg a Folytassátok holnap című dokumentumfilm-sorozat. A Kossuth-díjas zenész és alapítótag, Koltay Gergely rendezésében készülő alkotás gyártását harmincmillió forinttal támogatja a filmintézet. 

Egy erdélyi bányászváros tündökléséről és bukásáról forgat filmet a kifinomult képeiről ismert operatőr-rendező Bálint Arthur. A Mesterséges város című dokumentumfilm 9,8 millió forint támogatást kapott. 

Zsigmond Attila Kopott kövek című dokumentumfilmjében a Nemzeti Filmintézet 7,7 millió forintos támogatásával mutatja be egy dél-erdélyi kastély visszaszerzésének történetét. A kastélytulajdonos kalandos életútjának feldolgozása során a jelenkori helyzetről is képet fest az alkotó. 

A kereső ember útjáról beszélget elismert egyházi, a témában jártas személyekkel Eperjes Károly a Csendhez szokott szív címmel készülő alkotásban. Az ismeretterjesztő filmsorozatot Törcsi Levente és Kovács Levente rendezi a filmintézet 13,8 millió forintos támogatásával. 

A sport, a kultúra és a tudomány határmezsgyéjén mozgó lovasíjászat hétköznapjaiba enged betekintést a műfaj egy kiemelkedő képviselője, Kiss Attila önmegvalósító életútján és a körülötte működő egyesületen keresztül a Zengő nyíl. A Nemzeti Filmintézet által 6,86 millió forinttal támogatott dokumentumfilmet Fáy Réka rendezi.

Folytatódhat a népszerű sorozat Fotó: Facebook/városi legendák

A Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetett Glaser Katalin Városi legendák című animációs sorozatának első évadjaiban megismerhettük az ikrekről szóló közhelyeket, az érrendszert, vagy éppen a nemezelés technikáját, most pedig készül a folytatás. A filmintézet 31,5 millió forint támogatást szavazott meg az animációs sorozat gyártására, amely ezúttal is a szájról szájra terjedő legendákat örökíti meg.

Végül a kiskamaszoknak szóló tudományos-fantasztikus animációs filmsorozat, a Budapest Spaceport folytatását 19,6 millió forinttal támogatja a filmintézet. A Mészöly Ágnes által írt és Bálint Szilárd által rendezett alkotás egy fiatal lányról szól, aki apja akarata ellenére belevág az űrhajóskiképzésbe. Berta kalandjai során új barátokat szerez, embereket és öntudatra ébredt robotokat egyaránt.

Borítókép: A Kormorán tagjai (Fotó: Facebook)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.