Márton-napi fergeteges koncert a Fonóban

Ki ne szeretne Márton napja alkalmából egy olyan zenekart színpadon látni, amelynek tagjai egyenként is meghatározó zenészei a magyarországi táncházmozgalomnak, miközben mindnyájukat Márton névre keresztelték? November 11-én pénteken, a Fonó színpadán lép fel a MárTones, amelynek tagjaiban nemcsak az a közös, hogy anyanyelvük a népzene, hanem hogy mindannyiukat Mártonnak hívják.

Munkatársunktól
2022. 11. 08. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiedelem szerint aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – így november 11-én, Márton-napon országosan lakomákat rendeztek azért, hogy majd egész évben bőven ehessenek és ihassanak. Ekkor pedig már le lehetett vágni a tömött libát, az evéshez és iváshoz pedig számos mulatság is kapcsolódik a mai napig. Ha valakit azonban nem vonz majd pénteken a kinti karcos őszi hideg, s didergés helyett egy pezsdítő programra vágyik, bátran csatlakozhat a Fonó Budai Zeneház Márton-napi eseményéhez, ahol egy Mártonokból álló zenekar áll össze zenélni erre az estére. Hegedűn Szilágyi Márton és Kovács Márton Bence, míg brácsán Fekete Márton és Éri Márton játszik. A bandához Gólya Márton cimbalmon, míg Tímár Márton nagybőgőn csatlakozik. Nemcsak a keresztnevük a közös, hanem a népzene szeretete is. 

Az együttes a Kárpát-medence népzenei hagyományait mutatja be koncerteken, tehát a magyar muzsika mellett a szomszédos népek, illetve a velünk együtt élő kisebbségek népzenéit is.

A zenekar tagjainak pályafutását sokrétűsége miatt szinte lehetetlen vállalkozás bemutatni. Találunk köztük Mártont, aki a közelmúltban Ju­nior Prima díjat vehetett át, Marcit, aki többszörös prímásverseny-győztes és méltán érdemelte ki Halmos Béla hegedűjének használati jogát, Mártonkát, akit alkotói munkássága révén Bezerédj-díjjal jutalmazott a szakma és Marcikát, aki zenekaraival Arany Páva titulust szerzett magának.

A Márton-napi koncertet a Berka együttes moldvai és vonóstáncháza követi. Változatos moldvai csángó dallam- és táncrepertoárral az elmúlt évtizedben sokat foglalkoztak a zenekar tagjai. Koncertjeik alkalmával a repertoárban feltűnik a gyimesi, felcsíki, somogyi zene is, de szívesen játszanak középkori muzsikát is.

Borítókép: a zenekar (Fotó: Hajdú Bihari Napló/Czinege Melinda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.