időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo
A Fonográf Fesztivál Révkomáromban

Révbe ért fesztivál

Magyar Nemzet
2022.11.22. 16:35 2022.11.22. 19:42
Révbe ért fesztivál

Nagy sikerrel ért véget a felvidéki Fonográf Fesztivál. A négynapos eseménysorozatra Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat –Szlovákia vezetője tekint vissza.

Nagy sikerrel ért véget a felvidéki Fonográf Fesztivál. A négynapos eseménysorozatról Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat –Szlovákia vezetője elmondta, hogy tizenegyedik alkalommal rendeztek Révkomáromban a Fonográf Fesztivált. A négynapos programsorozat szerdán, a Győri Balett Anna Karenina című kétfelvonásos balettjével kezdődött. Szavai szerint 

e fellépés is kifejezi a rendezők szándékát: a bő egy évtized alatt a kezdeti autentikus népzenei seregszemle más műfajokkal is színesedett. 

Ezt a koncepciót tükrözték a további programok is. Csütörtök este a Budapest Bár fergeteges, telt házas koncertjén tapsolhatott a közönség. Péntekre is maradt meglepetés, az igényes zene kedvelői az Esszencia Produkció koncertjének örülhettek, majd este a Magyar Kultúra Házában a Góbé Zenekar fellépésére mehettek át. Természetesen a táncház sem hiányozhatott a fesztiválról, Lakatos Áron és barátai húzták a talpalávalót.

Az utolsó napra igazi különlegesség érkezett Révkomáromba: Szalonna és Bandája szereplését Boban Markovic koncertje követte, s ezzel, majd az elmaradhatatlan táncházzal zárult a remekül sikerült fesztivál. 

Szalonna és Bandája koncert a Tiszti pavilon Dísztermében Fotó: Farkas József

E művészeti találkozó igazi rangot vívott ki a felvidéki magyarság körében, így nem véletlen, hogy csaknem minden programot ’táblás házzal’ szervezhettünk. Ebben közrejátszik a pandémia utáni nyitás, a nagyobb érdeklődés is. A fesztivál azt bizonyítja, hogy a minőségi zenére mindig van igény, így e vonalvezetést jövőre is folytatni szeretnénk

– fogalmazott Farkas József, aki azt is elmondta, rendkívül megtisztelőnek érezte, hogy Budapest és Szarajevó után a révkomáromi közönség is megismerhette a Tanúhegyek című fotókiállítást. A tárlaton Kárpát-medencei zenészportrékat – az elmúlt három évtized gyűjtéseinek egy válogatását – mutattak be. 

Pillanatkép a Tanúhegyek című kiállítás megnyitójáról Fotó: Pézman Zoltán

E retrospektív kiállítás azért is fontos számomra, mivel e zenészek közül már nagyon sokan eltávoztak

– tette hozzá. 

Borítókép: Berki Pál prímás (Pálfala, Szlovákia), kép a Tanúhegyek című fotókiállítás anyagából (Fotó: Farkas József)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.