A legnézettebb filmek 2022-ben

Egyre népszerűbb a magyar filmeket kínáló Filmio streamingcsatorna, ahol a mozibemutató után először nézhetők a legújabb filmek online. Az összesített nézőszámok alapján az elmúlt évben több ezer képzeletbeli mozitermet megtöltő közönség élvezte a hazai filmgyártás régi és új remekműveit online.

Magyar Nemzet
2022. 12. 27. 15:31
Fotó: Hab NFI Kerekes Vica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnépszerűbb alkotás az új filmek közül a Hab című romantikus vígjáték volt, míg a felújított klasszikusok listáját a megunhatatlan Macskafogó vezette.  A legfrissebb mozifilmek közül a napokban került fel az Együtt kezdtük és a Szia, életem!, januárban pedig megérkezik 2022 egyik legszebb elsőfilmje, a Magasságok és mélységek is a Filmióra, ahol havi előfizetés mellett filmenkénti kölcsönzéssel is nézhetők a magyar alkotások. 

A Nemzeti Filmintézet 2020-ban indította el a magyar filmek streamingplatformját azzal a céllal, hogy az elmúlt 121 év legjobb magyar filmjei legálisan, jó minőségben, napjaink elvárásaihoz igazodva legyenek elérhetők online. 

Az egyedülálló „filmgalériában” az első hazai mozgóképektől kezdve a huszadik század kultikus alkotásain át napjaink mozi- és tévésikereiig már több mint 600 magyar alkotás megtalálható. 2022-ben összesen 160 filmmel bővült a kínálat, köztük 22 friss mozifilm online premierjével, 15 rövidfilmmel, 10 tévéfilmmel és 9 új televíziós dokumentumfilmmel, továbbá örökérvényű, felújított klasszikusokkal. Számos alkotás audionarráció-kísérettel is hozzáférhető már, és a tervek szerint hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhetőek lesznek a filmek. 

A top 10 listákat az egyedi látogatók által 2022. január 1-jétől december 26-ig indított lejátszások száma alapján állította össze a Filmio csapata. A listákban nem szerepelnek azok a filmek, amelyek az elmúlt évben egy-egy hétvégére ingyenesen is nézhetők voltak.

Filmio top 10 – új filmek

Hab – rendezte: Lakos Nóra, 2020

Nagykarácsony – rendezte: Tiszeker Dániel, 2021 

A feleségem története – rendezte: Enyedi Ildikó, 2021 

A játszma – rendezte: Fazakas Péter, 2022 

Toxikoma – rendezte: Herendi Gábor, 2021 

Az unoka – rendezte: Deák Kristóf, 2022

Külön falka – rendezte: Kis Hajni, 2021 

Kék róka – rendezte: Pacskovszky József, 2022

Vadlovak – hortobágyi mese – rendezte: Török Zoltán, 2021 

Ecc-pecc – rendezte: Madarász Isti, 2021 

Filmio top 10 – felújított klasszikusok

Macskafogó – rendezte: Ternovszky Béla, 1986 

Roncsfilm – rendezte: Szomjas György, 1992 

Megáll az idő – rendezte: Gothár Péter, 1982 

Dögkeselyű – rendezte: András Ferenc, 1982

A tanú – rendezte: Bacsó Péter, 1969 

Moszkva tér – rendezte: Török Ferenc, 2001 

Az ötödik pecsét – rendezte: Fábri Zoltán, 1976 

Szindbád – rendezte: Huszárik Zoltán, 1971

Az oroszlán ugrani készül – rendezte: Révész György, 1969

Mephisto – rendezte: Szabó István, 1981  


Borítókép: Kerekes Vica a Habban (Forrás: NFI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.