Erdélyi Mozgóképmúzeum alakul Kolozsváron

Erdélyi Mozgóképmúzeumot alapít Kolozsváron a Xantus Alapítvány, partnereivel, a román Nemzeti Filmközponttal, a Romániai Filmművészek Szövetségével, az Erdélyi Múzeum Egyesülettel, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatalával. Az intézmény létrehozásának gondolatát az is indokolja, hogy a városban a Babes–Bolyai Tudományegyetemen és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen is folyik filmes képzés, és itt szervezik évről évre a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 16:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyi Mozgóképmúzeum alapítását tűzte ki célul Kolozsváron a Xantus Alapítvány, mely szervezet együttműködik a román Nemzeti Filmközponttal, a Romániai Filmművészek Szövetségével, az Erdélyi Múzeum Egyesülettel, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatalával.

A kulturális intézmény anyagának egy részéből ma időszakos kiállítás nyílt a kolozsvári várfalból megmaradt Szabók bástyájában. Xantus Gábor alapító elmondta, hogy az esemény időzítésével a 150 éve született legendás hírű mozialapító, rendező, producer, színész és filmgyáros, Janovics Jenő emléke előtt is kívántak tisztelegni.

Janovics ugyanis a némafilm hőskorában Kolozsvárt a filmgyártás egyik központjává tette, a kolozsvári stúdiókban több mint hetven filmet készítettek. Olyan rendezők dolgoztak a filmjeiben, mint Kertész Mihály, aki a Casablanca rendezéséért Michael Curtiz néven immár Hollywoodban kapta meg az Oscar-díjat. 

Xantus Gábor megemlítette, hogy több évtizedes filmes televíziós pályája alatt látta, amint értékes filmtekercsek kerültek a szemétbe, mert nem tudták, hogy mi van rajtuk. Elkezdte gyűjteni a filmeket, a régi mozigépeket, a vágófelszereléseket, így állt össze a gyűjtemény magja.

A létrejövő múzeumban korabeli mozgóképtechnikai eszközök, vetítőgépek, filmfelvevők, utómunka-berendezések kerülnek bemutatásra, de a filmkészítés különféle műfajaihoz kapcsolódó, történelmi értékű archív filmanyagok, ezrekben mérhető, üveglemezekre és celluloidra rögzített klisék, werkfotók, mozgóképfelvételek nyersanyagai is ebben a múzeumban kerülnek megőrzésre és digitális feldolgozásra.

 

Borítókép: Janovics Jenő (Fotó: Szinhaz.online)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.