időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
Milyen számítógépes trükkök segítették a filmkészítők munkáját?

Berlint sarcoló effektek

Magyar Nemzet
2023.03.25. 15:48 2023.03.25. 15:55
Berlint sarcoló effektek

Különleges számítógépes effektekről mesél a Svenk ma esti adásában Takács Gergely VFX producer-szupervizor, akitől egyebek mellett azt is megtudhatjuk, mi az a három alapeset, amikor nélkülözhetetlen a vizuális csapat munkája.

Az egyik legnagyobb jelentőségű látványfilm készült el – kezdi összefoglalóját Takács Gergely, elmondva, hogy pár hete fejezték be a Hadik nagyjátékfilm utómunkálatait. 


A beszélgetésből kiderül, hogy a VFX vizuális effektek angol megfelelőjéből kialakított betűszó, amely ma már önálló szakterületté lett, sőt amely ma már nélkülözhetetlen a filmkészítés területén. 

A filmekben a tartalom két forrásból jön. Az egyik a hagyományos kamerával felvett anyag, a másik az, amit számítógéppel állítunk elő. A kettő összekeverésével jön létre a film

– magyarázza a szakember. 
A műsorban arról is szó esik, miért kell ilyen effekteket használniuk a filmkészítőknek.  Eredetileg három oka volt a VFX használatának. Az egyik a biztonság, a másik a megvalósíthatatlanság problémája, a harmadik a megvalósítható jelenetek rendkívüli drágasága. Azaz mindazt, amit veszélyes, drága vagy csaknem lehetetlen lenne kamerával rögzíteni, a VFX-csapat fog elkészíteni. 

A Hadik-filmben egyfelől a korhű környezet megteremtésébe, illetve a seregek méretének létrehozásába, a tömegek megnövelésébe szálltunk bele 

– magyarázza Takács Gergely, hozzá téve: a Hadik igaz történet de mesésen elbeszélve. Ezért van benne néhány már-már fantasztikusnak ható jelenet. Ezekhez is kellett a számítógépes csapat munkája.
– Nagyon büszke vagyok a munkára, amit végeztünk – teszi hozzá a riportalany. – Ez egy kreatív munka, amihez saját értékeinket is hozzá tudtuk adni.
A Svenk adását 22:50-kor láthatják a Hír TV-n. 

Borítókép: Takács Gergely  VFX producer-szupervizor (Forrás: YouTube)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.