Kisfaludy András Kex-könyve már második kiadásban

Megjelent Kisfaludy András: Elszálltunk egy hajóval a szélben – Kisfalka visszaemlékezései (1965–1971) című, a Kex zenekarról és koráról szóló kötete második, bővített kiadása. A könyvbemutatón a szerző elárulta: kétszer kezdett bele a könyv megírásába, tudniillik amikor közel negyven oldalnál véletlenül kitörölte a kéziratot, azt szakemberek sem tudták visszamenteni.

2023. 03. 25. 12:00
null
Üröm, Otthonában Kisfaludy András Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszélgetést vezető Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történésze, rockszakíró, kollégánk kérdésére Kisfaludy András, a Kex dobosa elmesélte: noha édesapja az amerikai St. John’s Universityn dolgozott gyógyszervegyészként, nem hozott haza lemezeket. Ellenben képzőművészeti gimnáziumi osztálytársát – a közelmúltban elhunyt festőművészt –, Záborszky Gábort apukája ellátta nyugati lemezekkel. Így kezdődött Kisfaludy András olthatatlan szerelme a rock és a dobok iránt.

Kisfaludy András a Kex dobosa, a könyv szerzője
A Kex egykori dobosa, Kisfaludy András Fotó: Teknős Miklós

Korcsmáros András színművész részleteket olvasott fel a kötetből, köztük olyan jeleneteket, amiket a Kex akkor tizenhat esztendős technikusa, Tóth János mondott magnóra a szerzőnek. Felidéződött például egy Baksa-Soós János-performansz, egy képzeletbeli kirándulás, amelyen a farkasok mindenkit felfaltak, a fára menekülőknek nem maradt másuk, csak a hitük és a szívük.

Kisfaludy Andrástól megtudhattuk, Baksa-Soós sosem ismételte meg rögtönzött performanszait. Ennek örvén szóba került az is, miként születtek a legendás Kex-szerzemények. Noha az énekes nem volt képzett muzsikus, mindössze néhány gitárakkordot tudott, mégis minden dalt ő talált ki. Majd következtek a képzett zenekari tagok, mint Bianki Iván, Imre Attila, Doleviczényi Miklós, akik komplett szerzeménnyé formálták Baksa-Soós zseniális vázlatait. Így alakult ki a Kex nagyon jellegzetes, tizenhat számból álló repertoárja.

Egyéni hangzásuk úgy vált ismertté, hogy az Illés előzenekarnak hívta őket országos turnéjára. 

Kisfaludy András felidézte Szörényi Levente profizmusát, amikor is mindennek utánament a hangpróbákon, hogy a legjobban szólaljon meg az együttes. Az egyik fellépésre a Kex szombat helyett vasárnap érkezett, Szörényi megvédte őket, mondván, az előadás akkor kezdődik, amikor fölmegy a függöny. E turné bevételéből tudtak a Kex-tagok minőségi hangszereket, erősítőket vásárolni.

A beszélgetésen felmerült, miként tette le az együttes a koncertezéshez nélkülözhetetlen OSZK-, majd ORI-vizsgát. Az OSZK esetében kettőszáz dalt kellett ismerni, s a vizsgabizottság bemondására abból játszani. Mivel Imre Attila és Bianki Iván vendéglátóztak, ezzel nem akadt gondjuk. Az ORI-engedély biztosította, hogy a muzsikusok duplaannyi gázsit vehettek fel. Természetesen Kisfaludy András hosszan emlékezett a legendás Egyetemi Színpadra, ahol a Kex megtalálta közegét, és rövid, mindössze kétesztendős pályafutása csúcsára érkezett.

Borítókép: Kisfaludy András (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.