időjárás 23°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Bartók Béla egyetlen operájából készített lemezt a Coopera

Magyar Nemzet
2023.04.01. 12:20
Bartók Béla egyetlen operájából készített lemezt a Coopera

A Coopera még 2021-ben bemutatta A kékszakállú herceg vára című operát azért, hogy emléket állítson nemzetünk egyik legjelentősebb zeneszerzőjének, Bartók Bélának, aki előtt egyben születésének 140. évfordulója alkalmából is tisztelegni kívántak az alkotók. Az előadás ötletével párhuzamosan született meg a gondolat, hogy annak közreműködőivel lemez formájában is rögzítsék a művet.

A Kékszakállú herceg vára az UNITER-díjas Zakariás Zalán rendezésében arra tesz kísérletet, hogy a férfi és női lélek önállóan is érvényes sajátosságait, és azok komplex kapcsolatát bemutassa, feltárja és értelmezze. A férfi-női szimbiózis szimbolikáját mélyíti az előadásban, hogy a szólisták zenei kíséretét egy férfi és egy női művész szólaltatja meg, két hangszeren. 

Ez a művészi koncepció köszön vissza a lemezre vett anyagon is. A kétzongorás kísérettel készült felvétel közreműködői Mester Viktória mezzoszoprán és a frissen Érdemes Művész címmel kitüntetett Molnár Levente, valamint Jean Klára és Szüts Apor zongoraművészek.

 

Bartók Béla munkássága a magyar és az egyetemes zenetörténet szempontjából egyaránt kiemelkedő jelentőségű. A Coopera az operák színpadi bemutatása mellett feladatának tekinti, hogy a magyar kulturális büszkeségeink fennmaradását a virtuális térbe való átmentéssel is támogassuk. Emiatt nem volt kérdés, hogy – Molnár Levente és Mester Viktória közreműködésével – bátran vágunk bele a felvétel és kiadás kihívásaiba. Nagy szeretettel ajánljuk mindenkinek az albumot, akiket a zene, a dráma, Bartók zenei világa vagy akár csak a férfi-női kapcsolatok kifürkészhetetlen glóbusza igazán érdekel 

– mondta Vadász Dániel, a Coopera alapítója.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával létrejövő Kékszakállú herceg vára Coopera-lemez elérhető minden online zenei lejátszó felületén, így például a Spotify-on, az Apple Musicon és az Amazonon is.

 

Borítókép: Mester Viktóra és Molnár Levente (Fotó: Coopera)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.