Iggy Pop, Papa Roach több mint hatvan külföldi és magyar sztár mellett Veszprémben

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti az Európa kulturális fővárosa címet, ennek során a most nyíló új rendezvényhelyszínén, a Gyárkert KultúrParkban lényegében az egész nyáron fesztivál zajlik: május 5-től olyan nemzetközi fellépők váltják egymást, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Steve Aoki, a Papa Roach vagy a Hollywood Undead.

Magyar Nemzet
2023. 04. 13. 20:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat egyik legfontosabb nyári eseménye a most megnyíló pop-up rendezvényhelyszín, a Gyárkert KultúrPark, ami 4 hónapon keresztül, több mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont. A szervezők egész nyáron át tartó fesztiválnak szánják a rendezvénysorozatot, amely május első hétvégéjén kezdődik Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával kialakított modern, multifunkcionális helyszínen, a Gyárkert Kultúrparkban. A helyszín május 5-étől a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat részeként olyan nemzetközi világsztároknak ad otthont, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, vagy Papa Roach és Hollywood Undead.

Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt 2023. január 1-jén átvette az Európai Unió legrangosabb kulturális címét, így idén a város és a csatlakozott 116 település csaknem háromezer rendezvénnyel várja vendégeit. Az Európa kulturális fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb eleme, amelynek célja, hogy a kultúra révén közelebb hozza egymáshoz Európa népeit. Fontos, hogy az EKF cím nem csupán az év során zajló számos programról szól, hanem sokkal inkább hosszú távú, fenntartható kulturális-művészeti folyamatok elindításáról és megerősítéséről. Az idei év egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy bemutassák a Bakony-Balaton régiót, mint Veszprém központú európai kreatív és kulturális központot.

A VEB2023 EKF program részeként május elejétől szeptember első hétvégéjéig minden héten három-négy napon át koncertekkel, zenekarokkal és dj-produkciókkal várják a közönséget. A folyamatosan bővülő program részeként már most nyilvánosságra hoztak közel 30 külföldi és hazai fellépőt, köztük sok olyan nemzetközi világsztárt, akik fesztiválokat és arénákat töltenek meg szerte a világon.

Ezen a nyáron a Gyárkert színpadán lép fel többek között a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, az igényes és mindig megújuló techno és elektronikus zene egyik legjelesebb képviselője, Paolo Nutini, a világhírű brit énekes és dalszerző, Steve Aoki, a japán származású, amerikai születésű EDM DJ, aki előszeretettel dobálja a tortákat a közönség közé.

A fellépők sora nem fogy el, hazánkba látogat az amerikai nu metal zenei irányzatot képviselő Papa Roach, valamint a stílus másik jeles képviselője, a Hollywood Undead, akik közösen lépnek színpadra, érkezik még Franz Ferdinand, a glasgow-i indie rock banda. Nem maradhat ki a felhozatalból a mindig ezerarcú, ex-Molokos-s Roísín Murphy sem, érkezik a Medvza is, az olasz trió, akik a Piece Of Your Heart, Paradise, Lose Control zenéikkel robbantak be itthon is a köztudatba.

Természetesen a magyar könnyűzenei elit sem maradhat ki a felhozatalból, a teljesség igénye nélkül a Gyárkertben koncertezik majd Ákos, aki idén ünnepli 30 éves jubileumát, jön a népszerű erdélyi magyar zenekar, a Bagossy Brothers Company, de nem maradhat ki a sorból a Halott Pénz sem. Majka is fellép a Gyárkertben, mindenki táncol vele aznap este, Kispál és a Lovasitól pedig egy legendás életmű dalaira készülhetünk. A minden korosztály körében igen népszerű Quimby is ellátogat Veszprémbe, de érkezik a fiatalok által napjaink talán legfelkapottabb magyar előadója, a 21 éves énekes-rapper Azahriah.

A Vad Fruttik, a veszprémi régió egyik kedvenc együttese is látható lesz a Gyárkertben, a tavaly év végi átalakulásukat követően a nyári fesztiválszezon startját itt indítják. A nyár folyamán fellép még a Gyárkert nagyszínpadán a Tankcsapda, a Road, Best Of Geszti és Rúzsa Magdi is. A Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programnak köszönhetően a nyitóhétvégén a Vad Fruttik, valamint minden idők egyik legsikeresebb brit hiphop zenekar, a Stereo MC’S koncertje ingyenesen látogathatóak, azonban előzetes regisztrációhoz kötöttek, mely regisztrációt a www.gyarkert.hu oldalon tehetnek meg az érdeklődők.

A további koncertekre április 13-án 15 órától lehet jegyet vásárolni a helyszín hivatalos weboldalán, a gyarkert.hu weboldalon. Az Európa kulturális fővárosa programhoz kapcsolódó, a Gyárkertben megrendezésre kerülő koncertek egy részén ingyenesen lehet bulizni, a belépőjegyes programok esetében pedig a VEB2023 EKF támogatási programja biztosítja, hogy igen kedvező jegyárak legyenek.
Borítókép: Bagossy Brothers Company közönségkoncert 2017 (Fotó: Wikipédia)
 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.