időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Az Oscar-díjas színész szerint Hollywood megöli a kreativitást a faji kvótákkal + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, PBS
2023.05.07. 11:15 2023.05.07. 11:22
Az Oscar-díjas színész szerint Hollywood megöli a kreativitást a faji kvótákkal + videó

Hangosan bírálta az Oscar-díj elnyerésének feltételéül szabott új „diverzitás és inkluzivitás” szabályokat az ismert színész, Richard Dreyfuss.

A filmipar művészet, amellett, hogy persze üzlet és pénzt hoz, neki pedig mint művésznek senki ne írja elő, hogy be kell hódolnia a moralitás épp uralkodó eszméje előtt – nyilatkozta az amerikai közszolgálati televíziónak, a PBS-nek Richard Dreyfuss. A Cápa és a Harmadik típusú találkozások főszereplőjeként világhírűvé vált színész úgy látja, hogy 

az Amerikai Filmakadémia előírásai elfojtják a kreativitást, és kiölik a kockázatot.

Szerinte nem lehet szabályokkal előírni, hogy „ne kockáztassuk bizonyos emberek érzéseinek megsértését”. Hozzátette, hogy véleménye szerint a társadalom egyetlen csoportja sem részesülhet különleges eljárásban.

Hagyni kell, hogy az élet élet legyen

– fogalmazott a színész. A filmkészítők számára sokszínűséget és befogadást előíró iránymutatást Richard Dreyfuss apáskodónak és meggondolatlannak nevezte, ami 

az embereket gyereknek tekinti, és amitől neki művészként „hánynia kell”.

Az Oscar-díjat odaítélő Amerikai Filmakadémia 2024-től érvényes iránymutatása szerint a jövőben csak olyan alkotás nyerheti el a legjobb filmért járó elismerést, amelynek színészi gárdájában vagy stábjában bizonyos arányban szerepet kapnak alulreprezentált faji és etnikai csoportok.

Borítókép: Richard Dreyfuss (Fotó: AFP/Aude Guerrucci)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.