Az Oscar-díjas színész szerint Hollywood megöli a kreativitást a faji kvótákkal + videó

Hangosan bírálta az Oscar-díj elnyerésének feltételéül szabott új „diverzitás és inkluzivitás” szabályokat az ismert színész, Richard Dreyfuss.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, PBS2023. 05. 07. 11:15
2023 TCM Classic Film Festival - Opening Night Gala -Rio Bravo
US actor Richard Dreyfuss attends the world premiere of the 4k restorated 1959 movie "Rio Bravo" presented at the Opening Night of the 2023 TCM Classic Film Festival in the TCL Chinese Theatre in Hollywood, California, April 13, 2023. (Photo by AUDE GUERRUCCI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmipar művészet, amellett, hogy persze üzlet és pénzt hoz, neki pedig mint művésznek senki ne írja elő, hogy be kell hódolnia a moralitás épp uralkodó eszméje előtt – nyilatkozta az amerikai közszolgálati televíziónak, a PBS-nek Richard Dreyfuss. A Cápa és a Harmadik típusú találkozások főszereplőjeként világhírűvé vált színész úgy látja, hogy 

az Amerikai Filmakadémia előírásai elfojtják a kreativitást, és kiölik a kockázatot.

Szerinte nem lehet szabályokkal előírni, hogy „ne kockáztassuk bizonyos emberek érzéseinek megsértését”. Hozzátette, hogy véleménye szerint a társadalom egyetlen csoportja sem részesülhet különleges eljárásban.

Hagyni kell, hogy az élet élet legyen

– fogalmazott a színész. A filmkészítők számára sokszínűséget és befogadást előíró iránymutatást Richard Dreyfuss apáskodónak és meggondolatlannak nevezte, ami 

az embereket gyereknek tekinti, és amitől neki művészként „hánynia kell”.

Az Oscar-díjat odaítélő Amerikai Filmakadémia 2024-től érvényes iránymutatása szerint a jövőben csak olyan alkotás nyerheti el a legjobb filmért járó elismerést, amelynek színészi gárdájában vagy stábjában bizonyos arányban szerepet kapnak alulreprezentált faji és etnikai csoportok.

Borítókép: Richard Dreyfuss (Fotó: AFP/Aude Guerrucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.