Életműdíjat kapott Korda György és Balázs Klári

A népszerű énekes házaspár csütörtökön este, a Budapest Parkban tartott koncertjükön vette át a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének (Mahasz) elismerését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 05. 12:29
KORDA György; BALÁZS Klári
Budapest, 2022. október 11. Korda György és Balázs Klári, a zsûri tagjai a Csináljuk a fesztivált! címû mûsor második középdöntõjében, a nyolcadik adás felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. október 11-én. A Duna csatornán tíz héten át látható mûsorban az évszázad magyar slágerét keresik. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fonogram-életműdíjat kapott Korda György hatvanöt éve, Balázs Klári negyvenöt éve énekel, közös színpadi jelenlétük több mint négy évtizede tart. A házaspár generációkon átívelő rajongótáborral rendelkezik, és mindmáig aktív a zenei életben. „Ezt az elképesztő teljesítményt és a kortalan dalok fantasztikus sikerét” ismerte el a szakma, amikor a Mahasz odaítélte Korda Györgynek és Balázs Klárinak az életműdíjat – mondta Szűts László elnök, aki a Budapest Parkban tartott koncerten adta át az elismerést.

Korda Györgyöt és Balázs Klárit az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere, az újjászületett Reptér tette a fiatal korosztály körében is népszerűvé. 

A Budapest Airport 2021-ben újraforgatta a videóklipet, amely a YouTube-on tízmillió megtekintésnél jár. A pároshoz számos más sikerdal is fűződik, köztük a Mamma Maria, a Találd ki gyorsan a gondolatom, a Lady N vagy a Gyöngéden ölelj át.

Korda György először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal érte el. A hatvanas évektől számít az ország egyik legnépszerűbb előadójának, rendszeresen sikerrel szerepelt a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválokon, versenyeken. Minden lemeze bearanyozódott, eladásai meghaladják a négymillió példányt. Legnagyobb slágerei közé tartozik még a Virágeső, a Visszatérek én, a Bocsánat, hogyha kérdem, a Ma éjjel, az Aki melletted él, a Lady Carneval, a Barátok, amíg élünk. A házaspár a magyar emigráció körében is rendkívül népszerű, többször hívták vissza őket Amerikába, Kanadába és Ausztráliába.

 

Kraft Tamás a szakmai életműdíjas

A Fonogram idei szakmai életműdíját Kraft Tamás kapta. Az egyik legismertebb magyar hangtechnikus, road, hangmérnök több mint ötven éve dolgozik a zenei szakmában. Szűts László a díjátadón kiemelte: fontosnak tartják, hogy az előadók mellett elismerjék a nélkülözhetetlen háttérmunkások, szakemberek teljesítményét is. Kraft Tamás a legnagyobb magyar zenekarok és világsztárok koncertjeit hangosította.

Dolgozott az LGT-vel, Demjén Ferenccel, Koncz Zsuzsával, Radics Bélával, az Omegával, a Karthagóval, a Skorpióval, a Bikinivel, Tátrai Tiborral, a Piramissal, az Apostollal, a KFT-vel, Deák Bill Gyulával, Fenyő Miklóssal. 

Európa-szerte turnézott az Iron Maidentől Santanán át a Modern Talkingig, de Tina Turner, a Motörhead, a Dire Straits, Elton John, Phil Collins és Peter Gabriel koncertjein is közreműködött, 

emellett kipróbálta magát turnémenedzserként is. Neki ítélték 2018-ban a Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság Morcz Csaba-díját.

Borítókép: Korda György és Balázs Klári (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.