időjárás 16°C Malvin 2023. október 1.
logo
A sokrétű fejlesztéseket és az erdélyi tájegység bemutatását is értékelték

A Szentendrei Skanzen lett az év legjobb múzeuma

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.05. 15:02 2023.06.05. 15:08
A Szentendrei Skanzen lett az év legjobb múzeuma

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyebek mellett sokrétű, példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért és az Erdély tájegység bemutatásáért nyerte el az elismerést a nagy múzeumok kategóriában, míg a kicsik közül a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumot értékelték legtöbbre.

Idén Az Év Múzeuma elismerést a „nagy múzeumok” kategóriájában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a „kis múzeumok” kategóriájában a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum nyerte el – közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

Hagyományőrző huszárok a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az ICOM Magyarország különdíját a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta munkatársai vehették át a Ludwig Múzeumban vasárnap rendezett Sokszínű múzeum című konferencián és díjátadón – áll a közleményben.

Az indoklás szerint a „nagy múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést 

a Szentendrei Skanzen, hivatalos nevén Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyebek mellett sokrétű, stratégiai alapú – többek között az egész életen át tartó, élményalapú tanulás és ismeretátadás területén végzett – példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért, az Erdély tájegység bemutatásáért, a hazai múzeumügyet szolgáló, hosszú évek óta folytatott szakmai tudásmegosztásért nyerte el.

A „kis múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum az intézmény nagyszabású fejlesztéséért, valamint a település fejlődését és megtartó erejét támogató innovatív tevékenységéért érdemelte ki.

Az Év Múzeuma díjat 1996-ban alapította a Pulszky Társaság, célja az elmúlt évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények díjazása.

Borítókép: Korhű kosztümös múzeumi munkatárs a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum erdélyi épületegyüttesében  (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.