A Szentendrei Skanzen lett az év legjobb múzeuma

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyebek mellett sokrétű, példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért és az Erdély tájegység bemutatásáért nyerte el az elismerést a nagy múzeumok kategóriában, míg a kicsik közül a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumot értékelték legtöbbre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 05. 15:02
Korhű kosztümös múzeumi munkatárs a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum erdélyi épületegyüttesében MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén Az Év Múzeuma elismerést a „nagy múzeumok” kategóriájában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a „kis múzeumok” kategóriájában a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum nyerte el – közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

Hagyományőrző huszárok a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az ICOM Magyarország különdíját a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta munkatársai vehették át a Ludwig Múzeumban vasárnap rendezett Sokszínű múzeum című konferencián és díjátadón – áll a közleményben.

Az indoklás szerint a „nagy múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést 

a Szentendrei Skanzen, hivatalos nevén Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyebek mellett sokrétű, stratégiai alapú – többek között az egész életen át tartó, élményalapú tanulás és ismeretátadás területén végzett – példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért, az Erdély tájegység bemutatásáért, a hazai múzeumügyet szolgáló, hosszú évek óta folytatott szakmai tudásmegosztásért nyerte el.

A „kis múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum az intézmény nagyszabású fejlesztéséért, valamint a település fejlődését és megtartó erejét támogató innovatív tevékenységéért érdemelte ki.

Az Év Múzeuma díjat 1996-ban alapította a Pulszky Társaság, célja az elmúlt évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények díjazása.

Borítókép: Korhű kosztümös múzeumi munkatárs a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum erdélyi épületegyüttesében  (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.