Nyáresték a Fiumeiben: Pilinszky és én

Prieger Zsolt és Magyar Bori Pilinszky és én című előadásával folytatódik a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által szervezett Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű kulturális eseménysorozat. A pénteken 18 órától látható előadás a XX. század egyik legjelentősebb költőjének állít emléket.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 12:36
Pilinszky János 1969-ben
Pilinszky János 1969-ben Fotó: Fortepan/Hunyady József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pilinszky János a XX. század egyik legjelentősebb költője, a Nyugat irodalmi folyóirat „újholdas” generációjának tagja volt, életművére nagy hatást gyakorolt mély hite. Prieger Zsolt, az idén 30 éves Anima Sound System vezetője és Magyar Bori énekesnő Pilinszky és én című produkciójukat a költő tiszteletére alkották meg, amely elektronikával és popzenével kiegészítve mutatja be a hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét.

Magyar Bori és Prieger Zsolt Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

Hiszünk abban, hogy a magyar irodalom vitális, pulzáló valóság, amely, ha mellőzi a szokásos irodalmi estek kliséit, helyette viszont alkalmazza a kor populáris kultúrájának zenei, kommunikációs eszközeit, életre szóló hatást gyakorolhat a befogadóra

 – mondta Prieger Zsolt az előadásról. 

A Fiumei úti sírkert nem először nyújt különleges helyszínt különböző művészeti előadásoknak: volt már gyereknapi koncert, táncszínház és számos irodalmi est is. A Nemzeti Örökség Intézetének legújabb ingyenes rendezvénysorozatában olyan kortárs művészek produkciói láthatók, akik sajátos stílusukban, egyéni látásmóddal dolgozzák fel a magyar kultúrtörténet legfontosabb személyeinek életművét. 

„A Nyáresték a Fiumeiben korábbi alkalmaival sok érdeklődőt vonzott, aminek rendkívül örültünk. Bízunk abban, hogy ezzel a kezdeményezésünkkel és a többi programunkkal olyan látogatókat is becsalogatunk erre a különleges helyszínre, akik egyébként nem jönnének el a sírkertbe. A Nemzeti Örökség Intézetének éppen az a célja, hogy a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely egyfajta különleges kulturális térként is bekerüljön az arra fogékonyak tudatába” – nyilatkozta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója.

A Pilinszky és én című előadás a Fiumei úti sírkert árkádsoránál lesz látható június 23-án, pénteken 18 órától. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a [email protected] e-mail-címen lehet. 

Borítókép: Pilinszky János 1969-ben (Fotó: Fortepan/Hunyady József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.