Ötvenezerrel többen látogattak el idén a Múzeumok éjszakájára, mint tavaly + videó

Idén ötvenezerrel többen voltak kíváncsiak a Múzeumok éjszakájára, mint tavaly, a legnépszerűbb intézmény a Szépművészeti Múzeum volt.

Magyar Nemzet
Forrás: Múzeumok Éjszakája2023. 06. 30. 13:00
Múzeumok Éjszakája a Nádasdy-várban Sárváron
Múzeumok Éjszakája a Nádasdy-várban Sárváron Fotó: Benkő Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 380 ezer látogatást regisztráltak az idei Múzeumok éjszakája programjain, ez ötvenezerrel több, mint a tavalyi, ami jelentős emelkedés. Összesen körülbelül 15 százalékkal nőtt a belépések száma az előző évhez képest – jelentette be az M1 Ma reggel című műsorában Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.    

A Szépművészeti Múzeum
A Szépművészeti Múzeum Fotó: MTVA/Jászai Csaba

A leglátogatottabb múzeumok sorát idén is a Szépművészeti Múzeum vezeti 15 800 látogatóval, második helyen a székesfehérvári Szent István Király Múzeum áll 11 629 belépéssel, a harmadik legnépszerűbb pedig a Magyar Természettudományi Múzeum volt, amelyre 11 360-an voltak kíváncsiak.

 A top 20-as listában szép számmal szerepelnek vidéki múzeumok is, egyebek mellett Kecskemét, Debrecen és Keszthely is képviselteti magát intézményeivel.

Idén a legkedveltebb programok között helyet kapott a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rendházának Árpád-kort bemutató vizuális showroomja, a Magyar Természettudományi Múzeum különleges Costa Rica-i lepkéket bemutató Lepkeháza, valamint a Cifrapalota tűzzsonglőr attrakciója.

Az idei Múzeumok éjszakáján, melyet múlt hét szombaton rendeztek meg, országszerte mintegy 450 helyszínen (134 budapesti, 315 vidéki), rekordszámú; több mint 2700 programmal várták a látogatókat, köztük kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és tánc produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal.

Az idei „TRendben vagyunk” tematikához mintegy 380 program kapcsolódott, ezzel egy időben pedig több mint 480 gyerek- és 90 gasztroesemény is színesítette a kínálatot. Veszprémben – az idei kiemelt helyszínen – 13 intézmény több mint 50 programmal várta a látogatókat.

A Múzeumok éjszakája hivatalos weboldalának látogatottsága is nőtt, csaknem húsz százalékkal többen keresték fel a weblapot, mint az előző évben. Továbbra is a fiatal, 18–24 év közötti és a 25–34 év közötti korosztály teszi ki legnagyobb számban a honlap látogatóit. 

A Múzeumok éjszakája Facebook-oldal nyereményjátékának nyertesei Hajmási Dávid színész társaságában járhatták be a legizgalmasabb múzeumokat, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes pedig jószolgálati nagykövetként ajánlotta az idei  különlegességeket.

A következő Múzeumok éjszakáját 2024-ben június 22-én rendezik majd meg.

A legnépszerűbb 10 intézmény látogatószáma:

Szépművészeti Múzeum: 15 800
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár: 11 629
Magyar Természettudományi Múzeum: 11 360
Magyar Nemzeti Múzeum: 11 242
Budapesti Rendőr-főkapitányság: 10 630
Magyar Nemzeti Galéria: 8100
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: 7817
Aeropark – Légiközlekedési Kulturális Központ: 7277
Néprajzi Múzeum: 7176
Bozsó Gyűjtemény, Kecskemét: 6979

Borítókép: Múzeumok éjszakája (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.