Szombaton tartják az ezer székely leány napját a csíksomlyói hegynyeregben

Ismét megrendezik a csíksomlyói hegynyeregben az ezer székely leány napját, amelynek célja a székely népviselet népszerűsítése, a hagyományok őrzése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 28. 19:20
Résztvevők az Ezer székely leány napján Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Székelyföld számos településének lakosságát megmozgató ezer székely leány napja a tömbmagyar térség egyik legfontosabb közösségi rendezvényévé nőtte ki magát. Az amatőr néptáncegyüttesek tagjai többnyire szekereken vonulnak Csíkszeredába, és onnan a csíksomlyói hegynyeregbe – olvasható a szervezők közleményében.

Közös tánc az Ezer székely leány napján
Közös tánc az ezer székely leány napján Fotó: MTI/Veres Nándor

Korodi Attila csíkszeredai polgármester a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta: 

az ezer székely leány napja azon ünnepnapok egyike, amikor a székelyek viseletüket magukra öltve élhetik meg nemzeti identitásukat, önazonosságukat, büszkén tekinthetnek vissza őseik hagyatékára. Arra buzdította a város lakóit, hogy öltözzenek népviseletbe és vegyenek részt a rendezvényen.

Az ünnepre hangolódás már pénteken, június 30-án elkezdődik a székely népviselet napjával, amikor sokan népviseletben mennek dolgozni, ügyeiket intézni, bevásárolni.

Füleki Zoltánnak, a főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes aligazgatójának tájékoztatása szerint az ezer székely leány napja szombaton 9 órakor a csíkszeredai Szabadság téren kezdődik. Itt gyülekeznek a résztvevők, majd rövid, közös tánc után innen vonulnak a csíksomlyói hegynyeregbe, amely a csíksomlyói pünkösdi búcsú örökös helyszíne.

A könnyebb megközelíthetőség végett a rendezvény helyszínére buszjáratok is indulnak, amelyek a székely ruhában utazókat ingyen szállítják.

A Kis- és Nagy-Somlyó-hegy közötti nyeregben 11 órától ünnepi szentmise lesz, majd a hagyományőrző néptánccsoportok előadása következik, a többi között a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is színpadra lép. Kísérőprogramként kézműves-bemutatókat és -vásárt, mesterségbemutatókat, a gyerekek számára ügyességi játékokat tartanak. A Hargita együttes viselettárából összeállított népviseleti kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők, és a népviseleti divatsarokban egy-egy tájegység viseletét, fejdíszét fel is próbálhatják.

A rendezvény idei tiszteletbeli házigazdájaként Csíkszereda önkormányzata egy faragott székpárt ajándékoz a szerepet jövőre betöltő Csíkszentdomokos községnek, amelyet a templomukban helyeznek el és esketéskor használnak.

A rendezvény részeként pénteken délután a csíkszeredai városházán bemutatják Daczó Katalin Ha ezer lány útra indul... A csíksomlyói ezer székely leány nap első éveinek krónikája című könyvét. A kötet a rendezvénysorozat 1931–1940 közötti időszakát tárja fel visszaemlékezések, korabeli újságcikkek, levéltári iratok és fényképek alapján.

Borítókép: Résztvevők az ezer székely leány napján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.