Keleti Éva eddig sosem látott fotóiból nyílik kiállítás

Amit még nem láttatok… Keleti Éva címmel nyílik fotókiállítás a magyar fotográfia nagyasszonyának csaknem hetven évet felölelő munkásságából az Aranytíz Kultúrházban. A tárlat betekintést nyújt a világhírű fotóművész a Nemzeti Fotótárba bekerült alkotásaiba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2023. 07. 07. 11:07
null
Keleti Éva fotóművész Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keleti Éva, a Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész 70 évet átívelő munkássága a magyar kultúra és nemzeti fotótörténet meghatározó része. Képei egyszerre önálló alkotások és művészi igénnyel készült kordokumentumok. Az MTVA 2021-ben vásárolta meg a fotóművész 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, így jött létre az egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Fotótárban. A július 13-ától látogatható, Amit még nem láttatok… Keleti Éva című kiállítás ebből, valamint a fotográfus munkásságának több korszakából válogat. A tárlat részletesen ismerteti Keleti Éva képalkotói érdeklődését, életszakaszait, a színházi világot minden részletében bemutató fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját a művészportrékon, előadásképeken és riportfotókon keresztül. A kiállítás fényképeinek többségét még sehol nem publikálták, némelyek a készítésük óta eltelt több évtized után először láthatók.

Fotó: MTVA

A kultúrtörténeti jelentőségű kiállításról a képek alkotója, Keleti Éva elmondta, az MTVA Archívum munkatársaival azon dolgoztak, hogy mintegy zárópontként áttekintő képet adhassanak arról a korról, amelyben leélte a több mint 90 életévét. 

A képek 99 százalékát még senki nem látta, volt, amire én is rácsodálkoztam. Igyekeztünk úgy összeválogatni a kiállítás anyagát, hogy keresztmetszetet adjon a munkásságomról. Ez egy meglehetősen nehéz korszak volt, de van bennem egy harcos véna, hogy megörökítsem és átadjam ezeket az utókornak

 – fogalmazott Keleti Éva.

Bár nem vonult vissza teljesen az aktív fotózástól, Keleti Évát leginkább az foglalkoztatta, hogyan tehetné maradandóvá műveit. Ezért kérte fel szakmai portfóliója és öröksége gondozására az MTVA-archívumot. „A technika olyan nagyot lépett előre, hogy gyakorlatilag semmi sem merülhet a feledés homályába. Viszont azt, hogy a kép mögött mi van, azt már csak én tudom elmondani, és a nemzetközi szinten is kiemelkedő műszaki hátterű Nemzeti Fotótár képes arra, hogy ezeket mind szellemileg, mind technikailag rögzítse” – hangsúlyozta a hatvanas évek iskolateremtő fotóművésze.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója kiemelte, hogy a Keleti Éva életművel gazdagodott MTVA-archívum, és az annak részeként elérhető Nemzeti Fotótár oldalán eddig több mint 326 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé a közmédia. „Büszkeség számunkra, hogy a fotóművészet kiválóságának páratlan, korábban nem látott alkotásai a Nemzeti Fotótár gyűjteményét gyarapítják, elismerve ezzel a közmédia a képek fennmaradásáért végzett professzionális munkáját. Ezek a fényképek a kultúránk részeként őrzik a múltunkat. Kivételes feladatunk, hogy ezt az örökséget bemutassuk a nagyközönségnek, és gondozzuk a jövő generációinak” – tette hozzá Papp Dániel.

A kiállításhoz kapcsolódva egyedülálló portréfilmet is készített a közmédia Keleti Éváról. Az M5 kulturális csatorna saját gyártású A pillangó szárnyán című filmje megmutatja kivételes képességét, ahogy észrevétlen természetességgel tudott repkedni a hazai színházi és filmes világ legnagyobb alakjai között.

 Kameráját olyan művészek engedték közel magukhoz, mint Törőcsik Mari, Garas Dezső, Darvas Iván, Latinovits Zoltán vagy Ruttkai Éva. A riportfilmmel bepillantást nyerhetnek az érdeklődők Keleti Éva gyermekkorába, a helyenként megrázó eseményekkel terhelt életszakaszaiba, és megtapasztalhatják szakmája iránt táplált szüntelen szeretetét, odaadását. A film premierje július 8-án lesz az M5 kulturális csatornán.

Az Amit még nem láttatok… Keleti Éva című kiállítás július 13. és augusztus 20. között, a hét minden napján 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható a budapesti Aranytíz Kultúrházban.

Borítókép: Keleti Éva (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.