Ők lettek az Anna-bál szépei + galéria és videó

Dévényi Alízt választották a 198. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Szilassy Laura, a második udvarhölgy pedig Csenke Anna lett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, VEOL2023. 07. 30. 9:09
null
Balatonfüred, 2023. július 29. Bálozók gyülekeznek a 198. Anna-bál bevonulása elõtt a balatonfüredi Vaszary Villa kertjében 2023. július 29-én. MTI/Katona Tibor Fotó: MTI/Katona Tibor Forrás: MTI/Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bál szépe, a tizenkilenc éves budapesti Dévényi Alíz most érettségizett. Elmondta, hogy szereti a báli hangulatot, később fényképezéssel szeretne foglalkozni.

A bál első udvarhölgye, a tizennyolc éves Szilassy Laura balatonfüredi, négy éve egy budapesti középiskolában tanul, mellette versenytáncol. A második udvarhölgy, a tizenhét éves békéscsabai Csenke Anna Londonban jár középiskolába és orvosnak készül, versenyszerűen teniszezik.

Az Anna-bál szépe az aranyalma mellett egy modernizált Viktória-mintás herendi vázát kapott, 

az udvarhölgyek Rothschild- és Apponyi-mintás vázát vihettek haza.

 

Átadták a Kiss Ernő-díjat

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848–49-es szabadságharc aradi vértanúja lett.

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Lengyel Ernő vállalkozó vehette át, aki csaknem húsz éven át volt a báloknak helyet adó Anna Grand Hotel tulajdonosa.

 

Időutazás

A hamarosan kétszáz éves Anna-bál a romantika és az elegancia megtestesítője. A hungarikummá nyilvánított rendezvény hagyományokkal és legendákkal átszőtt történetét időutazás jeleníti meg.

A hagyományos báli bevonuló menetet három állomáson élőképek fogadták, amelyek a bál történetének különféle korszakait idézték meg színészek és táncosok közreműködésével. A jeleneteket Krámer György táncművész, koreográfus rendezte – számolt be az eseményről a Veszprém Vármegyei Hírportál.

 

Az Anna-bál idei menüsora

Hideg előétel

Házilag füstölt tokhal, beluga lencse, zöldalma és marinált édes kömény

Leves

Szürkemarha erőleves libamájjal gazdagított tortellini, zöldségek, fürjtojás

Főétel

Három borsos kacsamell és mangalica szűz akácméz, sült zeller, ropogós burgonyarolád, rozmaringos jus

Desszert

Madártej szelet, málna szósz, friss gyümölcs

Borítókép: Bálozók gyülekeznek a 198. Anna-bál bevonulása előtt a balatonfüredi Vaszary-villa kertjében (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.