Ifjabb Nereus Lajos kapta idén a legjobb artistának járó Karádi-díjat

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által alapított Karádi-díjjal minden évben a legkiemelkedőbb magyar artistaművészt tüntetik ki.

Magyar Nemzet
Forrás: Fővárosi Nagycirkusz; MTI2023. 08. 11. 14:04
Idén ifjabb Nereus Lajos érdemelte ki a Karádi-díjat
Idén ifjabb Nereus Lajos érdemelte ki a Karádi-díjat Forrás: Fővárosi Nagycirkusz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik alkalommal, telt ház előtt adták át a Fővárosi Nagycirkusz augusztus 10-ei A sztyeppe illata című díszelőadásán a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által alapított Karádi-díjat, amelyet az év kiemelkedő magyar artistaművésze vett át. A díjat odaítélő zsűriben Kristóf Krisztián zsonglőr, Kőműves Tibor és Ifjabb Simet László artistaművészek, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója foglalt helyet, akik öt művészt javasoltak az idei Karádi-díjra. A felterjesztettek között szerepelt a díjazott mellett Axt Ibolya, Földváry Balázs, Fülemen Tamás és Illés Renátó artistaművészek.

Az frissen díjazott ifjabb Nereus Lajos artistaművész
A frissen díjazott ifjabb Nereus Lajos artistaművész (Fotó: Fővárosi Nagycirkusz)

A jelölés során a zsűrinek figyelembe kell vennie az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példaértékű közösségi és magánéletet. A díjazott személyéről a magyar artistaszakma döntött. Az öt jelöltre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott cirkuszművészeti szakmai kártya birtokosai szavazhattak online.

Karádi Béla, a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat egykori művészeti vezetője végakaratának megfelelően 2021. augusztus 10-én alapította meg a Karádi-díjat a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő szerepe volt az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a rá eső örökségből díjat alapítson.

Borítókép: ifjabb Nereus Lajos (Fotó: Fővárosi Nagycirkusz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.