J. K. Rowlingot nemkívánatos személlyé nyilvánították LMBT-ellenes nézetei miatt

A Seattle-ben található Popkultúra Múzeum (MoPOP) volt az, melynek vezetősége eltüntetett minden olyan Harry Potter-emléktárgyat az intézményből, amely a rendkívül népszerű könyvsorozat szerzőjére utal.

Magyar Nemzet
Forrás: Breitbart2023. 08. 07. 8:15
ROWLING, J. K.
London, 2018. november 14. J. K. Rowling angol író, forgatókönyvíró a Legendás állatok: Grindelwald bûntettei (Fantastic Beats: The Crimes of Grindelwald) címû filmje nagy-britanniai premierjén Londonban 2018. november 13-án. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall Forrás: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról a Breitbart beszámol, míg Rowlingot, aki magát liberálisnak vallja, egykor feminista ikonként emlegették – mivel minden idők egyik legkelendőbb női szerzője volt –, mára a szélsőbaloldali gyűlölet tárgyává vált, sokan „TERF”-nek (transzkirekesztő radikális feminista) bélyegzik, amiért kritikával illeti a modern LMBT-mozgalmat, mert szerinte az veszélyezteti a gyerekeket, és beavatkozik a női életterekbe és jogokba.

ROWLING, J. K.
J. K. Rowling angol írónő, forgatókönyvíró a Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts And Where To Find Them) című filmjének bemutatóján Londonban 2016. november 15-én. Fotó: MTI/EPA/Ha Jung Dzson

A múzeum Rowling személyének eltávolításáról szóló döntését Chris Moore, egy magát transzneműnek valló személy egy hosszú blogbejegyzésben indokolta, aki azt nyilatkozta még az év elején, hogy „Van egy bizonyos hideg, szívtelen lény a Harry Potter világában, és ezúttal ez nem egy Dementor. Ez a bizonyos személy egy kicsit túl hangos a szuper gyűlölködő és megosztó nézeteivel ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk... A transzfób nézetei mostanában előtérbe kerülnek, de nem feledkezhetünk meg az összes többi problémás dologról sem: az antiszemita alkotók támogatása, a faji sztereotípiák, amelyeket a karakterek megalkotásakor használt, a hihetetlenül fehér varázslóvilág, a kövérség megszégyenítése, az LMBTQIA+ reprezentáció hiánya azok megmásítása, akik nem illeszkednek a szabványos varázslóvilágba, és még sok minden más.” 

Moore azt írta, hogy az intézmény kurátorai úgy döntöttek, hogy minden hozzá köthető műtárgyát eltávolítanak ebből a galériából, hogy csökkentsék a mű ilyen irányú hatásait.

A múzeum szombaton fenntartotta álláspontját, és a londoni Daily Telegraph című napilapnak azt nyilatkozta: „A MoPOP büszkén támogatja alkalmazottait, és egyértelműen kiáll a nem bináris és transznemű közösségek mellett. Egy egyre megosztottabb világban a popkultúra képes egyesíteni, inspirálni és fontos beszélgetéseket kezdeményezni. Az oktatás és a kreatív kifejezés a küldetésünk középpontjában áll, és a sokszínűség, a méltányosság, a befogadás és a hozzáférhetőség iránti elkötelezettségünkben arra törekszünk, hogy felemeljük azokat, akik kimaradnak a popkultúra főáramú kommunikációjából, felerősítve azokat a hangokat és történeteket, amelyek nem mindig jelennek meg a múzeumok falain.”

Nem csak az Egyesült Államokban próbálták meg eltüntetni a múzeumokból az ismert szerzőhöz köthető kiadványokat, tárgyakat. 

A hét elején kiderült, hogy Nagy-Britannia könyvtárai azt a tanácsot kapták, hogy „temessék el” a transznemű mozgalmat kritizáló szerzők által írt könyveket. 

Bár Rowlingot konkrétan nem nevezték meg, az útmutatás figyelmeztette a könyvtárakat, hogy ne állítsák ki feltűnő helyen olyan írók műveit, akik a Rowlinggal azonos nézeteket vallják – tudósít róla a Breitbart.

Borítókép: J. K. Rowling angol író, forgatókönyvíró a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei (Fantastic Beats: The Crimes of Grindelwald) című filmje nagy-britanniai premierjén Londonban 2018. november 13-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.