Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt a nemrég elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották a Nemzet Színészei.

Forrás: Nemzeti Színház2023. 09. 06. 16:48
Benedek Miklós
Benedek Miklós, a Nemzet Színésze Fotó: Czimbal Gyula Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedek Miklós választották új tagnak maguk közé a Nemzet Színészei – közölte a Nemzeti Színház szerdán. A választásra Balázsovits Lajos július 19-én bekövetkezett halála miatt volt szükség. 

Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Udvaros Dorottya és Lehoczky Zsuzsa a Nemzeti Színésze-választáson
Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Udvaros Dorottya és Lehoczky Zsuzsa a Nemzeti Színésze-választáson. Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött.

1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő-, Molnár Ferenc- és Shakespeare-darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

A Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy húsz évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten.

Benedek Miklós megválasztása előtt, június 26-án lett a Nemzet Színésze Udvaros Dorottya is, akit Máthé Erzsi helyére választottak a tagok.  

A Nemzet Színészei jelenleg: 

Bodrogi Gyula (2007-től), Király Levente (2006-tól), Tordy Géza (2008-tól), Molnár Piroska (2011-től), Cserhalmi György (2014-től), Szacsvay László (2015-től), Csomós Mari (2017-től), Almási Éva (2016-tól), Jordán Tamás (2020-tól), Lehoczky Zsuzsa (2021-től), Udvaros Dorottya (2023-tól), Benedek Miklós (2023-tól).

Borítókép: Benedek Miklós (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.