Egyedülálló összművészeti koncertélményt adott az MVM ZENERGIA

A különböző művészeti ágak és zenei stílusok, valamint a jótékonyság varázslatos találkozásának lehetett tanúja a közönség szeptember 2-án este a Művészetek Palotájában. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett MVM ZENERGIA jótékonysági koncerten, amelyet a négy évszak váltakozása ihletett, a zene, az irodalom, a tánc és a képzőművészet egymás hatását erősítve páratlan élménnyel gazdagította a közönséget. A cég a jegyeladásból befolyt hatmillió-ötszázhetvenezer forintot jótékony célra fordította. Az összeget az esemény hivatalos honlapján meghirdetett internetes szavazás eredménye alapján az Amigos a Gyerekekért Alapítvány nyerte el.

2023. 09. 04. 5:40
Az MVM ZENERGIA színpadán Balázs János, a Bagossy Brothers Company, Tóth Vera, az Anima Musicae Kamarazenekar, Sárközy Lajos, a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma vezényletével és Vecsei H. Miklós
Fotó: Adrian DENNIS / POOL / AFP Forrás: MVM Zrt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme Nagy Viktóriának, a rendezvény vizuális világát megálmodó festőművésznek köszönhetően már a koncert kezdete előtt káprázatos látvánnyal fogadta a közönséget. Az óriáskivetítőkön megjelenő, a négy évszak színeit megidéző nonfiguratív képek segítségével már az első hangok felcsendülése előtt kezdetét vette az a varázslatos utazás, amely a zene és a természet körforgásának szárnyain egy érzelmekkel és a művészet által közvetített energiákkal teli világba repítette a közönséget.

Idén is lenyűgöző fényfestés kísérte az MVM ZENERGIA koncertet. Forrás: MVM Zrt.

A rendezvény műsorvezetője, Bősze Ádám zenetörténész elsőként Mátrai Károlyt, az MVM vezérigazgatóját szólította színpadra, aki köszöntőjében kiemelte: a zene semmi máshoz nem hasonlítható energiaforrás, amely összehozza az embereket, áthidalja a kultúrák közti különbségeket, és túllépve a nyelvi korlátokon, új kapcsolatokat teremt. Mint mondta, mindez megtestesíti azokat az alappilléreket, amelyeket az MVM-csoport magáénak vall. A köszöntőt követően került sor az idei jegyeladásból befolyt, rekordnagyságú összeg átadására. A több mint hat és fél millió forintot a július 31-e és szeptember 2-a között tartott internetes szavazás eredményeképpen az Amigos a Gyerekekért Alapítvány nyerte el. A mára több mint 450 fősre duzzadt, nyolc éve működő szervezet tagjai öt városban, tizenhat kórházi egységben minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a játékos nyelvtanulás segítségével vidámságot csempésszenek a kórházban fekvő vagy otthon gyógyuló gyerekek életébe.

Az idei MVM ZENERGIA jótékonysági koncert a négy évszak tematikájára építve Vivaldi A négy évszak című zeneművét helyezte a középpontba. Az est során emellett a különböző évszakokhoz kötődő klasszikus zeneművek, jazz- és popslágerek, valamint Balázs János, Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész által megzenésített Petőfi-versek hangoztak el a költő születésének 200. évfordulójára emlékezve.

Az est során a művészeti vezetőként is közreműködő Balázs János mellett számos további kiváló művész színpadra lépett. Sárközy Lajos Liszt- és Junior Prima díjas hegedűművészt, a sokszoros platina- és aranylemezes Bagossy Brothers Company zenekart, Tóth Verát, az Anima Musicae Kamarazenekart, illetve Szabó Soma vezényletével a Cantemus Vegyeskart is hallhatta a közönség.

Az összművészeti jótékonysági rendezvényen Vecsei H. Miklós színművész előadásában Petőfi-versek, illetve a népszerű zenemű egyes tételeinek bevezetéseként Vivaldi évszakokról írt szonettjei is elhangzottak. Az online megtekintésre jogosító jegyekkel is látható, illetve Békéscsabán, Győrött és Szekszárdon kivetítőkön ingyenesen közvetített koncerten felcsendülő zeneművek egyedi hangszerelése a zenei rendező, Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző kreatív munkájának eredményeképp jött létre. A zene és az irodalom által nyújtott összművészeti élményt a Csuzi Márton által elképzelt, Forczek Janka és Szilágyi Krisztián előadásában megelevenedő kortárs tánckoreográfiák, és a kivetítőkön megjelenő, Nagy Viktória festőművész által megálmodott káprázatos animációk tették teljessé.

Dr. Bozóky Anita, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója és Mátrai Károly, az MVM Zrt. vezérigazgatója egy-egy virágcsokorral köszöntötték a művészeket az előadás során. Forrás: MVM Zrt.

Borítókép: Az MVM ZENERGIA színpadán Balázs János, a Bagossy Brothers Company, Tóth Vera, az Anima Musicae Kamarazenekar, Sárközy Lajos, a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma vezényletével és Vecsei H. Miklós (Forrás: MVM Zrt.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.