Folytatódnak a Karmelita koncertek

A karmelita-épületegyüttes megújult templomterében 2021-ben indították útjára azt a koncertsorozatot, amely idén szeptemberben a harmadik évad klasszikus zenei kínálatával folytatódik. A nagy sikerű hangversenyek közt elsőként Szabó Balázs orgonaestjén a visegrádi nemzetek zeneszerzőinek válogatott műveit hallhatja a közönség.

2023. 09. 11. 9:00
karmelita
Koncert a Karmelita kolostorban. Forrás: Várkapitányság Fotó: Várkapitányság Forrás: Várkapitányság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karmeliták 18. századi kolostora és temploma a Várhegy délkeleti oldalán áll, a Budavári Palota és a polgárváros között húzódik. Alatta a Duna, amelyre páratlan kilátás nyílik. A karmelita nemcsak a Budavári Palotanegyed egyik ikonikus épülete, de kulturális helyszínként is több száz éves múltra tekint vissza: Buda első kőszínháza például 1787 októberében nyílt meg itt. Belső kialakítása a Monarchia legszebb teátrumaival vetekedett, hatalmas nézőtere 1200 fő befogadására volt alkalmas. A felszereltség korszerű, a terem akusztikája kiváló, míg a Kempelen Farkas tervezte díszletállomány és jelmeztár bőséges volt. 1790-ben az első magyar nyelvű előadás színhelye volt, olyan neves művészek léptek fel itt, mint Blaha Lujza vagy Déryné Széppataki Róza, de itt próbálta Haydn A teremtés című remekművét, 1800. május 7-én pedig Beethoven koncertjét hallgathatta meg a korabeli közönség. E gazdag múltra visszatekintő hely szelleme szinte megköveteli, hogy a művészet ma is helyet kapjon a falak között. 

A karmelita épületegyüttes a Nemzeti Hauszmann program keretében újult meg, aminek eredményeként folytatódhat a komolyzenei hangversenyek nemes hagyománya. A magyar kultúra legjelesebb napjain tematikus koncerteket hallgathatunk meg a legkiválóbb hazai muzsikusok előadásában. A gazdag művészeti múlt hagyományát idén is megidézi a Beethoven-teremben helyet kapó hangversenysorozat.

 

karmelita
Szabó Balázs orgonaművész orgonaestje nyitja a Karmelita koncerteket (Fotó: Szabó Balázs honlapja)

A Karmelita koncertek programjai

Szeptember 24-én rendezik meg Szabó Balázs Nyitóhangverseny című előadását, amely a visegrádi együttműködést is szimbolizálja: cseh, lengyel, szlovák és magyar zeneszerzők műveit egyesíti. A karmelita tavaly átadott lenyűgöző hangzású orgonáján szólal meg a hangszer lehetőségeit teljes gazdagságában bemutató repertoár. Szabó Balázs orgonaművészként Európa-szerte ad hangversenyeket, kiváló ismerője a történelmi orgonáknak, játékában a különböző stílusok alapos ismeretéből felépített korabeli hanginterpretáció elmélyültséggel és drámai kifejezőerővel párosul. Az évad első felében, október elsején, a zene világnapján különleges Dohnányi-műsorral érkeznek a karmelitába az idén 170 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának muzsikusai. Október 22-én a fiatal zongoraművész-generáció egyik legkiválóbb képviselője, a Junior Prima-díjas Magyar Valentin ad Liszt Ferenc műveiből összeállított szólóestet a zeneszerző születésnapján. November 11-én, a Haydneum Őszi fesztivállal közös szervezésű koncerten Haydn: Aki hűtlen, pórul jár című vígoperája csendül fel az Orfeo Zenekar előadásában. A művet éppen 250 évvel ezelőtt mutatták be Eszterházán. Az adventi időszakot december 16-án a Szent István Filharmonikusok koncertje zárja két magával ragadóan szép vallásos zeneművel, Joseph Haydn Szent Miklós-miséjével és Vivaldi Gloriájával.

Borítókép: Karmelita koncertek koncertfelvétele (Forrás: Várkapitányság)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.