időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo

Magyar siker: a pénzmúzeumot választották Európa legjobbjának + videó

Magyar Nemzet
2023.09.18. 13:40 2023.09.18. 14:42
Magyar siker: a pénzmúzeumot választották Európa legjobbjának + videó

Az Európai Múzeumakadémia (EMA) fődíját először nyerte el magyar intézmény. A zsűri értékelte, hogy a pénzmúzeum interaktív, szórakoztató módon ismerteti meg a látogatókat a pénzügyi folyamatokkal.

A múzeumi tanulás fontosságát elismerő DASA-díjjal a kiállítás tartalmát, a felhasználóbarát kiállítótereket, valamint a hatékony múzeumi ismeretterjesztést értékelte az EMA. A díjért folytatott küzdelemben olyan rangos intézményekkel került a pénzmúzeum a legjobb három közé, mint a németországi Göttingenben található Forum Wissen és a spanyolországi Malagában található Carmen Thyssen Málaga Museum.

A DASA-díj, melyet a magyar intézmények közül elsőként nyert el a Pénzmúzeum
A DASA-díj, amelyet a magyar intézmények közül elsőként nyert el a pénzmúzeum (Fotó: Pénzmúzeum) 

A zsűri indoklása szerint 

a pénzmúzeum interaktív, szórakoztató módon ismerteti meg látogatóival a pénzügyi folyamatok működését, a pénzhasználat alapvető szabályait és a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét. A legmodernebb eszközök használata és a kiállításszervezési gyakorlat tudatosítja a látogatóban, hogy a pénz működését mindenki számára érthetővé lehet tenni.

Hergár Eszter, a Pénzmúzeum és Látogatóközpont igazgatója a díjátadót követően kiemelte, hogy a megnyitása óta eltelt másfél évben az ötven látványos installációval működő pénzmúzeum eddig több mint 135 000 látogatót fogadott. A Széll Kálmán téri intézményt tavaly a legjobb múzeumok közé választotta be a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, ehhez jött idén a Best of Budapest elismerés, valamint a Közösségi Múzeum Díj. A pénzmúzeum valamennyi kiállítása és programja, valamint az élményközponthoz kapcsolódó panorámaterasz is ingyenesen látogatható.

Borítókép: A pénzmúzeum (Fotó: Kallus György)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.