Magyar siker: a pénzmúzeumot választották Európa legjobbjának + videó

Az Európai Múzeumakadémia (EMA) fődíját először nyerte el magyar intézmény. A zsűri értékelte, hogy a pénzmúzeum interaktív, szórakoztató módon ismerteti meg a látogatókat a pénzügyi folyamatokkal.

2023. 09. 18. 13:40
A Pénzmúzeum
A Pénzmúzeum Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeumi tanulás fontosságát elismerő DASA-díjjal a kiállítás tartalmát, a felhasználóbarát kiállítótereket, valamint a hatékony múzeumi ismeretterjesztést értékelte az EMA. A díjért folytatott küzdelemben olyan rangos intézményekkel került a pénzmúzeum a legjobb három közé, mint a németországi Göttingenben található Forum Wissen és a spanyolországi Malagában található Carmen Thyssen Málaga Museum.

A DASA-díj, melyet a magyar intézmények közül elsőként nyert el a Pénzmúzeum
A DASA-díj, amelyet a magyar intézmények közül elsőként nyert el a pénzmúzeum (Fotó: Pénzmúzeum) 

A zsűri indoklása szerint 

a pénzmúzeum interaktív, szórakoztató módon ismerteti meg látogatóival a pénzügyi folyamatok működését, a pénzhasználat alapvető szabályait és a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét. A legmodernebb eszközök használata és a kiállításszervezési gyakorlat tudatosítja a látogatóban, hogy a pénz működését mindenki számára érthetővé lehet tenni.

Hergár Eszter, a Pénzmúzeum és Látogatóközpont igazgatója a díjátadót követően kiemelte, hogy a megnyitása óta eltelt másfél évben az ötven látványos installációval működő pénzmúzeum eddig több mint 135 000 látogatót fogadott. A Széll Kálmán téri intézményt tavaly a legjobb múzeumok közé választotta be a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, ehhez jött idén a Best of Budapest elismerés, valamint a Közösségi Múzeum Díj. A pénzmúzeum valamennyi kiállítása és programja, valamint az élményközponthoz kapcsolódó panorámaterasz is ingyenesen látogatható.

Borítókép: A pénzmúzeum (Fotó: Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.