Senior Gála a zene és az idősek világnapján

Senior Gála címmel ünnepi jótékonysági hangversenyt rendeznek október elsején, a zene és az idősek világnapján a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészeivel a Nemzeti Múzeumban. A fennállásának 170. évét ünneplő Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának története a Magyar Nemzeti Múzeumban adott első „philharmoniai hangversennyel” indult 1853. november 20-án, Erkel Ferenc vezényletével. A Senior Gála alkalmával a társaság legtapasztaltabb művészeivel térnek vissza a kezdeteket megidéző helyszínre egy ingyenes koncerttel.

2023. 09. 29. 13:00
senior
Fotó: bftz.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A Budapesti Filharmóniai Társaság közleményben írta le, hogy a nyugalmazott zenészeik nemcsak a zenekar történelmének legjobb ismerői, hosszú évtizedeinek hiteles „krónikásai”, hanem a mostani aktív generációnak kinevelői, nem utolsósorban pedig a zene számos jótékony hatásának valódi nagykövetei is. 

senior
Vajda Gergely vezényel a Senior Gálán. Forrás: BFTZ.hu

 

A Senior Gála műsora

A történelmi hagyományok szerint a társaság tagsága az Operaház zenekari művészeiből áll, így a műsorban kiemelt helyet kapott a 210 éve született Verdi művészete. A hangversenyt Kodály Zoltán zenekari remekműve, a Galántai táncok zárja, melyet a szerző kilencven éve komponált a Filharmóniai Társaság Zenekarának, az akkori 80. ünnepi gálára. A hangverseny ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Karmester: Vajda Gergely, házigazda ifj. Bazsinka József, a Bartók rádió szerkesztő-műsorvezetője. A koncert félidejében Kovács Tibor habilitált egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettese tart előadást. A Zenekar a Rotary Club Budapest Akadémia segítségével adományokat gyűjt a Magyar Hospice Alapítvány munkájának támogatására.

 

A műsor: 

Schubert: Rosamunda-nyitány

Schubert: A-dúr rondó

Verdi: A végzet hatalma – nyitány

Verdi: Don Carlos – Fülöp király áriája

Kodály: Galántai táncok

Borítókép: A Budapesti Filharmóniai Társaság (Forrás: BFTZ.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.