Varsóban átvette a közép-európai felsőoktatási csereprogram soros elnökségét Magyarország

Magyarország átvette Lengyelországtól a közép-európai felsőoktatási csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.

Forrás: MTI2023. 09. 20. 21:30
CSÁK János; CZARNEK, Przemyslaw
Varsó, 2023. szeptember 20. Michael Schedl, a Közép-európai Felsõoktatási Csereprogram (CEEPUS) fõtitkára, Przemyslaw Czarnek lengyel oktatási miniszter és Csák János kulturális és innovációs miniszter (b-j) egy varsói sajtóértekezleten 2023. szeptember 20-án. A lengyel fõvárosban 15 ország képviselõi aláírtak egy, a csereprogramra vonatkozó megállapodást. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozón a CEEPUS-tagállamok képviselői aláírták a közép-európai felsőoktatási csereprogram újabb, 2025-től megvalósítandó változatáról (CEEPUS IV.) szóló nemzetközi megállapodást. Ezt követően Csák János közös sajtóértekezletet tartott Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszterrel és Michael Schedl CEEPUS-főtitkárral, és ezen felidézte: a felsőoktatási mobilitást célzó CEEPUS programot 1993-ban Budapesten hozták létre. 

Csák János
Csák János kulturális és innovációs miniszter a Miskolci Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén (Fotó: Vajda János) 

– A szándék az volt, hogy a közép- és kelet-európai, valamint a nyugat-balkáni országok a kommunizmus bukása után módot találjanak jobb kölcsönös megismerésre, az egymás iránti közeledésre – emlékeztetett. – Hiszen a megismerés lehetősége a nemzetek közötti barátságot is lehetővé teszi.

Leszögezte: a program sikeres, az utóbbi években növekszik a benne részt vevő egyetemisták és oktatók száma, és a résztvevők több hónapot töltenek a fogadóországokban.

A programban részt vevő államok új tagokra is nyitottak, ennek példája az ukrán hallgatók iránti nyitottság – jelentette ki Csák János. Támogatóan nyilatkozott a lengyel oktatásügyi miniszter kezdeményezéséről, hogy a CEEPUS a három balti állammal (Észtországgal, Lettországgal és Litvániával) is elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat.

Összefoglalva a CEEPUS eddigi munkáját Csák János Szókratész ókori görög filozófust idézve kijelentette: „a tudás erény”. Erre nagy szükség van a mai világban – tette hozzá, és reményét fejezte ki, hogy a CEEPUS IV. még magasabb szintre viszi a programot.

Przemyslaw Czarnek arról számolt be, hogy a konferencia napirendjén az ukrán diákokkal és tudósokkal folytatott együttműködés is szerepelt. Közölte: Lengyelországban jelenleg 35 ezer ukrán hallgató tanul, közülük 20 ezren az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború tavaly februári kitörése után érkeztek. A CEEPUS programot illetően Czarnek elmondta: eddig mintegy 30 ezer lengyel hallgató és tudós részesült CEEPUS-ösztöndíjakban.

Borítókép: Michael Schedl, a közép-európai felsőoktatási csereprogram (CEEPUS) főtitkára, Przemyslaw Czarnek lengyel oktatási miniszter és Csák János kulturális és innovációs miniszter egy varsói sajtóértekezleten 2023. szeptember 20-án. A lengyel fővárosban 15 ország képviselői aláírtak egy, a csereprogramra vonatkozó megállapodást (Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.