A dokumentarista képvilág is hozzájárul a Larry sikeréhez

Újabb díjat zsebelt be a luxemburgi CinÉast filmfesztiválon a Larry című magyar alkotás. Bernáth Szilárd első mozija a filmes szemle nemzetközi zsűrijétől a Young Talents díjat kapta meg. A Svenk szombat esti adásában maga a rendező és az operatőr is mesél a különleges film születéséről.

2023. 10. 28. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernáth Szilárd rendező a műsor stábjának elmesélte, még 2016-ban egy online tehetségkutatón figyelt fel egy Serrano nevű fiúra. – Valahogy azt éreztem, hogy az a típusú hiphop, amit ő képvisel, az más, mint amit én eddig Magyarországon hallgattam. Sokkal koszosabb, sokkal őszintébb, tisztán beszélt a saját közegéről, traumáiról. Akkor szép lassan kialakult benne az, hogy ebben valahol el van rejtve egy film. 

Az alkotó első körben úgy gondolta, hogy ebben a moziban mindenkinek amatőrnek kell lennie. – Az volt az eredeti elgondolásom, hogy Serrano játssza el saját magát, csak a forgatókönyv fejlesztése során egyszerűen túl bonyolult lett a karaktere. Egy ponton rájöttem, hogy muszáj, hogy ezt színész csinálja meg. 

Elég nagy ívet kellett végigjátszani, pluszban volt egy elég nehéz fiziológiai része, ami a dadogás motívuma.

– 2018-ban Vilmányi Benett-tel csináltam már egy kisjátékfilmet. Ott tisztán kiderült, hogy mennyire jól működik a közös munka, és amikor írtam a forgatókönyvet, akkor már őt láttam a szerepben – mondta Bernáth Szilárd.

Hartung Dávid operatőr a műsor készítőinek úgy nyilatkozott, hogy hatalmas segítség az, ha a színész érzi a kamerát. – Amikor mondtam Benettnek, hogy épp egy 50-es optika van a kamerán, akkor ő tűpontosan tudta, hogy mennyire hajolhat be, mekkorát léphet, hova fordulhat. Ugye ez a rutin. 

Mindemellett hosszú heteket-hónapokat töltöttünk azzal, hogy ráleljünk arra a képi világra, amin a legjobban megszólalhat a film. Végül a nagyon egyszerű, tiszta, kézi kamerás jelleg, már-már dokumentumfilmes lett az.

A Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film, amely a juhászként tengődő, 21 éves Ádám történetét meséli el, aki dadogása miatt elszigetelve él erőszakos apjával egy borsodi faluban. Miután rádöbben, hogy a rapzene segítségével képes kifejezni a benne rejlő dühöt és frusztrációt, barátai benevezik egy tehetségkutató versenyre, az élő fellépés közeledtével azonban Ádámnak nemcsak dadogását kell leküzdenie, de saját élete felett is át kell vennie az irányítást.

Az alkotást a Filmio.hu-n is megtekintheti!

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

 

Borítókép: Részlet a film plakátjából
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.