Egy tűzoltó segített egy fiatal lány öngyilkosságában

Megrázó emberi drámák, izgalmas, tériszonyt gerjesztő akciójelenetek és kiváló színészek. November 16-án kerül a mozikba Fésős András új rendezése, a Magasmentés, a filmet a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvírói versenyen is díjazták.

Forrás: MTI2023. 10. 27. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült film főszereplője Bogdan Dumitrache és Börcsök Olivér, a további szerepekben Keszég László, Schneider Zoltán, Bánfalvi Eszter, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza és Kovács Lajos látható, áll a Budapest Film közleményében, amelyből az is kiderül, a Magasmentés című film egy akciókkal teli hőstörténet, egy apa és fia története, valamint látlelet egy reményt vesztett városról.

Magasmentés. Fotó: G.N.K.

Az alkotás főhőse egy magasmentő specialista tűzoltó, Félix Sándor (Bogdan Dumitrache), aki olyan emberek védangyalává válik, akik el akarják dobni maguktól az életet. Félix szerepét az egyik legjelentősebb román színész alakítja, akit a magyar közönség legutóbb a Spirál című filmben láthatott. Bogdan Dumitrache számtalan díjjal kitüntetett színművész, a Legjobb szándék főszerepéért 2011-ben Locarnóban díjazták, a Pororocában nyújtott alakításáért pedig 2017-ben a San Sebastian filmfesztiválon kapott elismerést.

A film rendezőjének, Fésős Andrásnak Az eltűnt mozi című 1993-as vizsgafilmjét Diák Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia. Első egész estés játékfilmje, a 2000-ben bemutatott, Szabó Győző főszereplésével készült Balra a nap nyugszik magyarországi és nemzetközi filmfesztiválokon is sikereket ért el. Fésős András azóta rövid- és dokumentumfilmeket, sorozatokat és színházi produkciókat rendezett. A Magasmentés forgatókönyvét a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvírói versenyen is díjazták. 

 

Borítókép: Magasmentés (Forrás: NFI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.