időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Szerdán jelenik meg Karikó Katalin önéletrajzi könyve, Bill Gates videóban is dicsérte

Magyar Nemzet
2023.10.03. 21:40 2023.10.03. 22:02
Szerdán jelenik meg Karikó Katalin önéletrajzi könyve, Bill Gates videóban is dicsérte

Karikó Katalin, az orvosi-élettani Nobel-díj egyik idei kitüntetettjének önéletrajzi könyvének megjelenési dátuma aligha alakulhatott volna szerencsésebben, hiszen két nappal azután, hogy elnyerte a legrangosabb kitüntetést, máris a boltok polcain debütál. Az Áttörések - Életem és a tudomány című kötetet és a tudósnő felfedezését ráadásul Bill Gates is hosszasan méltatta.

A világhírű magyar kutató könyve arról szól, hogyan vezetett egy kisújszállási lány útja a Kádár-kor Magyarországáról az emberiség sorsát alakító, elsőrangú tudósok élvonalába, olvasható a Helikon Kiadó közleményében. Karikó Katalin Áttörések – Életem és a tudomány című önéletrajza azonban  nemcsak tudományos pályafutásáról szól: benne van az ellentmondásos kádári évek Magyarországa, valamint a magánélet minden nehézsége és szépsége is.    

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Karikó Katalin Áttörések - Életem és a tudomány című önéletrajza szerdán jelenik meg. Fotó: Peggy Peterson

Ez a könyv egy régóta esedékes köszönet megfogalmazása mindazoknak - minden magyarországi tanáromnak és mentoromnak, valamint a kardiológia, az idegsebészet és az immunológia világhírű szakértőinek -, akiktől sokat tanultam, akik megengedték, hogy mellettük dolgozzak, akikkel együttműködve szereztem tapasztalatokat. Végtelenül hálás vagyok mindazért, amit tőlük kaptam, ez sokat számított a pályámon 

– írta Karikó Katalin a könyv előszavában, majd elárulta, majd hangsúlyozta azt is, hogy a tanáraitól tanulta meg az alapokat, amelyekre aztán később építhetett.
 

– A tanáraimtól tanultam meg, hogyan kell kérdezni, rácsodálkozni valamire, felfedezni valamit, önállóan gondolkodni. A tanáraimtól tanultam meg, hogyan haladjak előre: hogyan használjam fel a megszerzett tudást arra, hogy valami újat alkossak. A tanárok munkája tette lehetővé, hogy a háború utáni kommunista Magyarország egyik alföldi kisvárosában két munkás gyermeke jobban megértse a világot, hogy aztán a maga módján hozzájáruljon ahhoz, hogy a világ megváltozzon –  fogalmazott a tudós. 

A biokémikus arra azt is elárulta, hogy mezőgazdasággal foglalkozó emberek között felnőve törvényszerűen fejlődött ki benne a magok iránt érzett feltétlen megbecsülés, hiszen a vetőmag potenciált hordoz, ígéretet jelent - és nem mellesleg táplálék. Mivel a mag sivárság helyett gazdagságot ígér, ezért elültetése minden esetben meggyőződéssel és reménnyel teli cselekedet, ahogyan a tanárok munkája is az: tudásmagot, bimbózó értelmet ültetnek el tanítványaik szívében és tudatában, abban a reményben, hogy azok hajtásokat, majd bőséges termést hoznak.

Ezúton is hálás szívvel mondok köszönetet magvetőimnek, kedves tanáraimnak, akik rendületlenül hittek a magvetés fontosságában, és elindítottak a pályámon

 – tette hozzá Karikó Katalin.

 A tudós életrajzát Bill Gates ajánlja, aki saját blogján egy hosszú bejegyzést is szentelt a biokémikusnak. Miként fogalmazott, 

Karikó Katalin története inspiráló erővel hat és mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot. 


A milliárdos üzletember a YouTube-csatornájára is feltöltött egy méltató videót. 

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.