Többfunkciós Múzeumtudományi és Néprajzi Archívum a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem Néprajzi Intézetének Archívuma (DENIA) a Néprajzi Tanszék alapításával egy időben jött létre azzal a céllal, hogy méltó módon megőrizze a néprajztudomány művelőinek munkásságát. Az 1949 óta gyűjtött kutatási anyagok mostantól méltó helyen, a Dóczy József utcai IV. professzori villa emeletén kaptak helyet – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

Forrás: Unideb.hu2023. 10. 21. 7:00
néprajz
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara (DE BKT) a tanév tavaszi félévétől Közép-Európában egyedülálló képzési struktúrával muzeológia mesterképzést indít, amely a tervek szerint hamarosan angol nyelven is elérhető lesz. A szerdai átadóünnepség óta pedig hivatalosan is megkezdte működését a DE BTK Néprajzi Tanszékének Múzeumtudományi és Néprajzi Archívuma.

néprajz
A Debreceni Egyetem Néprajzi Intézetének Archívuma (Forrás: Debreceni Egyetem)

 

Korábban tett ígéretének tett eleget az egyetem vezetése azzal, hogy a felújítási munkáknak köszönhetően megoldotta a néprajzi gyűjtemény régen várt elhelyezését, távol a főépület zajától megfelelő körülményeket teremtve a kutatómunkához 

– mondta a rendezvényen Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. Bartha Elek, a Néprajzi Tanszék professzora, az egyetem oktatási rektorhelyettese megnyitó beszédében elmondta, hogy az archívum számukra több mint adattár, hiszen három szervezeti egység: a tanszék, a Hungarian Research Network Debreceni Egyetem Néprajzi Kutatócsoport, valamint a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén és épületeiben működő Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék oktató- és kutatómunkáját is segíti a jövőben. A tanszék munkájának összetettségét és sokszínűségét mutatja, hogy alap-, mester-, PhD- és szakirányú továbbképzés mellett tanárszakon is tanulhatnak a hallgatók, 

akik a néprajzon belül olyan összetett diszciplínákat sajátíthatnak el, mint például az etnográfia, a folklorisztika, a kulturális antropológia vagy éppen a muzeológia.

Az avatóünnepségen jelentették be azt is, hogy a tavaszi félévétől muzeológia mesterképzést indít a Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke.

– A gyakorlatorientált képzés feltételeinek megteremtése ötéves munkát vett igénybe, de ezzel – szervesen kapcsolódva a tanszék oktatási struktúrájához – teljessé tettük képzési kínálatunkat – hangsúlyozta Kavecsánszki Máté egyetemi docens.

 A Debreceni Egyetem hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a vidéki múzeumhálózattal, ez adta az alapot is a képzési kínálat fejlesztéséhez, a muzeológia mesterképzés beindításához, kitörési pontot biztosítva a tanszék oktatói, kutatói és az itt tanuló hallgatók számára egyaránt

 – fejtette ki Keményfi Róbert tanszékvezető, a DE BTK dékánja.  

Borítókép: A Múzeumtudományi és Néprajzi Archívum ünnepélyes átadása (Forrás: Debreceni Egyetem)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.