Erdély Mátyás operatőr munkája hamarosan az amerikai mozikban

Az Oscar-díjas Saul fia operatőre fényképezte a The Iron Claw (Vaskarom) című filmet, a High School Musical egykori sztárja, Zac Efron főszereplésével. Az amerikai mozik december 22-én mutatják be a filmet.

2023. 11. 08. 12:00
Erdély
Fotó: Hermann Ildi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Iron Claw két pankrátor, a Von Erich fivérek igaz történetét meséli el.

Erdély
A Saul fia Kossuth-díjas operatőre, Erdély Mátyás. Fotó: Film.hu

 A birkózókból álló család felemelkedését és bukását taglaló filmben Zac Efron az 1980-as évek népszerű pankrátorát, Kevin Von Erichet, míg Jeremy Allen White (A mackó) a testvérét, Kerryt alakítja.

Az A 24 stúdió számára forgatott sportdrámát Sean Durkin írta és rendezte, aki már a három évvel ezelőtti A fészek című filmben is együtt dolgozott  Erdély Mátyással, az Oscar-díjas Saul fia Kossuth-díjas operatőrével. 

A filmhez, amelyet december 22-én mutatnak be először, nemrég előzetes is készült.  

Erdély Mátyás a Magyar. film.hu-nak korábban beszélt a rendezőkkel való együttgondolkodásról és Nemes Jeles Lászlóval való munkáiról. – Lászlóval fantasztikus volt dolgozni. A Saul előtt három kisfilmet csináltunk együtt, és már akkor is jó kapcsolatunk alakult ki, de most igazan tisztelem őt. Attól, hogy én több nagyjátékfilmet leforgattam már, neki viszont nem volt még ilyen tapasztalata, fura egyenlőtlenség alakult ki, ami nem volt jó.

A Saul előkészítése, forgatása és az utómunka alatt viszont azt éreztem, hogy elképesztő, amit csinál: a vízió, amivel nekiállt ennek a filmnek, ahogy elsőfilmesként végigvitte a finanszírozási rendszeren vagy hogy úgy tud kompromisszumokat hozni, hogy tényleg csak addig engedjen, ameddig nem sérti a film lényegét.

 Ezek mind csodálattal töltöttek el. Úgy érzem, hogy igazán elmélyült a viszonyom Lászlóval.

 

Erdély Mátyás Kossuth-díjas operatőr Nemes Jeles Lászlóval 2004-ben, a Kenyeres Bálint rendezte Before Dawn forgatásán ismerkedtek meg, első közös munkájuk a 2007-ben rendezett Türelem című kisfilm. A Saul fia című film sajátos operatőri feladataira precíz forgatókönyvvel próbáltak felkészülni A forgatás során Erdélyt egy kisebb baleset érte, ezért a film egyes jeleneteit Réder György operatőr forgatta. A film 2015-ben a cannes-i fesztivál nagydíját, a Golden Globe-díj a legjobb idegen nyelvű filmnek és 2016-ban az Oscar-díj a legjobb idegen nyelvű filmnek elismeréseket kapta meg. Külön az operatőri munkát két díjjal ismerte el a filmszakma.

 

Borítókép: Erdély Mátyás (Fotó: Hermann Ildi) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.