Horthy-hagyaték a Magyar Nemzeti Levéltárban

Jelképesen a Magyar Nemzeti Levéltárba került a napokban a Horthy család hagyatéka egy katalógus formájában, amelyet a néhai kormányzó, Horthy Miklós unokája, Horthy István Sharif és dédunokája, Horthy Stewart Miklós adtak át. A hagyaték a Horthy család 7667 dokumentumát, mintegy 35 ezer oldalt tartalmaz, amelyek közül a legkorábbi 1863-ban, a legkésőbbiek 2013-ban keletkeztek. Az iratok az Egyesült Királyságból érkeznek Magyarországra, és várhatóan decemberben kerülnek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának épületébe.

Forrás: Origo, MTI2023. 12. 01. 10:00
Horthy Miklós
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Origo és a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Bécsi kapu téri palota kiállító- és konferenciatermében tartott eseményen Szabó Csaba, az MNL főigazgatója mondott köszöntőt, de Horthy István Sharif, Horthy Stewart Miklós, Bern Andrea, az irathagyaték gondozója, történész és Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményekért felelős főigazgató-helyettese is szót kapott.

Horthy
A Horthy-hagyaték átadása. Forrása: Facebook

A Horthy-hagyaték

A köszöntők elhangzása közben Tomka Gábor átvette Edelsheim-Gyulai Ilona, Horthy István kormányzóhelyettes özvegyének menyasszonyi ruháját, amelyet a Horthy család ajánlott fel az intézménynek. Az ünnepségen Bern Andrea bemutatta az Open Books gondozásában megjelenő A Horthy család hagyatéka 1914–1994 című kötetet. Mint írják, a hagyaték annak köszönhetően maradt fenn, hogy Horthy Istvánné, a fiatalon elhunyt kormányzóhelyettes özvegye hosszú élete végéig megőrizte családja iratait, amelyek számot tarthatnak mind a szakma, mind a széles közönség érdeklődésére. 

A bemutatott kötetben megtalálhatók többek között Horthy Miklós és Horthy Miklósné első világháború alatt egymásnak címzett levelei, a Horthy család tagjainak üzenetváltásai, Horthy Istvánné második világháború alatt vezetett naplói. Először olvasható nyomtatásban Horthy Istvánné mintegy öt évtizeden átívelő levelezése lánykori barátnőjével, Apponyi Geraldine-nal, aki 1938-ban I. Zogu albán királlyal kötött házasságot.

 A közölt dokumentumokból nem csupán számos nagypolitikai esemény tárul fel az olvasónak a kormányzócsalád tagjainak perspektívájából, de bepillantást nyerhetünk a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjának hétköznapjaiba is: az őt foglalkoztató kisebb-nagyobb gondokba, emberi viszonyaiba és az érzéseibe.

A könyvbemutató után a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Szabó Csaba átvette az adományozóktól, Horthy István Shariftól és Horthy Stewart Miklóstól, a Horthy család hagyatékát összefoglaló katalógust. A Horthy család dokumentumai az elmúlt másfél évszázad során négy országban 18 alkalommal költöztek, most végre méltó helyükre, a Magyar Nemzeti Levéltárba kerülnek.

 

A teljes cikk az Origó oldalán olvasható. 

 

Borítókép: Horthy Miklós (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.