Karácsonyra rock and roll: a Hungária huszonnyolc év után jelentkezett új dallal + videó

Ünnepre hangol a legendás együttes: a Karácsonyra rock and rollt kérek című számhoz klip is társul. A Hungária jövőre újra összeáll egy koncert erejéig a Puskás Arénában.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 16:17
A Hungária együttes 1980-ban
A Hungária együttes 1980-ban Forrás: Fortepan/Adományozó: Urbán Tamás)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő nyári Puskás Aréna-beli koncertjére készülő legendás csapat ünnepre hangolt dalát Novai Gábor és Fenyő Miklós szerezte. Az ötlet Várkonyi Attilától (Dj Dominique) származik. A felvétel néhány héttel ezelőtt készült, minden énekhangot és hangszert élőben rögzítettek. A napokban a nyolcvanas évek hangulatát idéző videóklip is megjelent hozzá, ebben Dolly, Fenyő Miklós, Novai Gábor és Szikora Róbert újra együtt látható – közölte a Magneoton kedden az MTI-vel.

Fenyő Miklós
Fenyő Miklós. Fotó: Bors/Dombóvári Tamás

Mint azt a szervezők idén bejelentették, 

a Hungária 2024. június 1-jén a Puskás Ferenc Arénában újra összeáll egy koncertre, ezen a csapat legsikeresebb korszakában, a nyolcvanas évek első felében működött felállásából Fenyő Miklós, Novai Gábor, Dolly és Szikora Róbert is színpadra lép.

A Fenyő Miklós által eredetileg 1968-ban életre hívott Hungária beatzenekarként is a legnépszerűbb magyar előadók közé tartozott, és két lemezt (Koncert a Marson – 1970; Hungária – 1971) jelentetett meg. 1980-ban új felállással és koncepcióval tértek vissza.

Rock and Roll Party című lemezük magyar rekordot jelentő 650 ezer példányban kelt el. 1981-ben a Limbó hintóval megnyerték a tánc- és popdalfesztivált, százezres példányszámban fogyott Hotel Menthol című albumuk is.

A Hungária ekkori klasszikus felállása: Fenyő Miklós (ének, zongora), Dolly (ének), Novai Gábor (basszusgitár, ének), Kékes Zoltán (gitár, ének), Fekete Gyula (szaxofon, ritmusgitár, ének), Szikora Róbert (dob, ének). 1982-ben Szikora Róbert kivált a zenekarból és megalakította az R-Gót, a Hungária számos tagcsere és két további lemez (Aréna – 1982; Finálé? – 1983) után 1983-ban bomlott fel. Fenyő Miklós előbb a Modern Hungáriában, majd szólóban folytatta, Dolly, Fekete Gyula, Kékes Zoltán és Novai Gábor a Dolly Rollban zenélt tovább, Novai hosszú évek óta a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar vezetője.

1995-ben újra összeállt a nyolcvanas évek Hungáriája, amely százezer néző előtt adott koncertet a Népstadionban és Ébredj fel Rockandrollia címmel egy új lemezt is készített. A klasszikus rock and roll felállásból Kékes Zoltán 2017-ben, Fekete Gyula 2019-ben hunyt el. Az együtteshez utolsó sikeres éveiben csatlakozott Flipper Öcsi 2008-ban halt meg.

 

Borítókép: A Hungária együttes 1980-ban (Forrás: Fortepan/Urbán Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.