Franciaországba utazik a Vörösruhás nő

Hamarosan kikerül a Ráth-villa állandó kiállításából Rippl-Rónai József remekműve, a Vörösruhás nő című falikárpit, mivel nyárra egy franciaországi tárlatra kérték kölcsön. Az utazásra való felkészítés részeként pihentető hónapok várnak az alkotásra, mely idő alatt sötétben és fektetve tárolják majd az Iparművészeti Múzeum műtárgyvédelmi szakemberei.

Forrás: Iparművészeti Múzeum2024. 01. 27. 19:30
A Ráth György-villa az Iparművészeti Múzeum egyik fiókintézménye
Fotó: Facebook/Iparművészeti Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A textil- és viseletgyűjtemény munkatársai rendszeresen pihenőidőt adnak a nagy értékű faliszőnyegnek. Ez alkalommal azért is vár rá – többek között – állapotfelmérés, fertőtlenítés és egyéb restaurálási munka, mert nyáron Franciaországba utazik a Musée de Pont-Aven Women at Work című tárlatára. A Rippl-Rónai József tervezte és Lazarine Baudrion által kivitelezett kárpit novemberben tér vissza Budapestre. A műtárgy amúgy nem először kel útra, járt már például a római Musei Capitoliniben, a szentpétervári Ermitázsban, itthon pedig az Iparművészeti Múzeum kiállítóterein kívül a Nemzeti Galériában és az Ernst Múzeumban.

A vörös ruhás nő
Részlet a Vörösruhás nő című falikárpitból. Fotó: Iparművészeti Múzeum/Áment Gellért

Egy kapcsolódó program: február 3-án, szombaton, délelőtt 10 és 13 óra között a Ráth-villában olyan workshopra várják az érdeklődőket, amelyen színházi táskát varrnak a Vörösruhás nő című falikárpiton megjelenő Zichy Eleonóra grófnőnek – felhasználva a műtárgyat díszítő rózsák és tulipánok mintáját. Az alapanyagokat – a táskához tartozó fémcsatot is – a múzeum adja, és természetesen mindenki hazaviheti az elkészült munkáját. A workshopon való részvételhez nem szükséges előzetes szakmai ismeret.

 A múzeum aranybérletes vendégei pedig egy különleges, zártkörű eseményen búcsúzhatnak majd el az alkotástól. 

Borítókép: A Ráth György-villa az Iparművészeti Múzeum egyik fiókintézménye (Fotó: Facebook/Iparművészeti Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.