Kalapács alá kerültek a Dire Straits sztárjának gitárjai

Több mint 8 millió fontért (3,6 milliárd forintért) keltek el egy londoni árverésen a Dire Straits együttest alapító Mark Knopfler gitárjai és erősítői – számolt be róla a BBC News.

Forrás: MTI2024. 02. 01. 21:00
Mark Knopfler gitárjai
London, 2024. január 18. Bemutatják Mark Knopfler brit dalszerzõ-énekes, gitáros hangszergyûjteményének egyik darabját, egy Gibson Les Paul Standard elektromos gitárt a Christies aukciós ház londoni kiállítótermében 2024. január 18-án. A Dire Straits egykori brit rockegyüttes világhírû alapítójának elektromos és akusztikus gitárokból, valamint erõsítõkbõl álló, 123-darabos gyûjteményét január 31-én árverezi el az auckiós ház, a bevétel negyedét pedig jótékonysági célra fordítják. A 74 éves zenész az összeget három egyenlõ részre osztva a Brit Vöröskeresztnek, illetve két helyi alapítványnak, egy beteg gyerekeket segítõ és egy afrikai vadvédelmi szervezetnek ajánlotta fel. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Christie's által szervezett aukción Knopfler több mint 120 gitárjára és erősítőjére lehetett licitálni. A zenész korábban bejelentette, hogy a bevétel 25 százalékát négy jótékonysági szervezetnek, köztük a brit Vöröskeresztnek szánja. Az aukciósház, csatlakozva a nagyvonalú gesztushoz, szintén 50-50 ezer fontot (22-22 millió forintot) adományoz mindegyik szervezetnek. Rekordáron, 693 ezer fontért (311 millió forintért) kelt el Knopfler 1959-es Gibson Les Paul Standard gitárja. 

KNOPFLER, Mark
Bemutatják Mark Knopfler brit dalszerző-énekes, gitáros hangszergyűjteményének egyik darabját, egy Pensa-Suhr gitárt a Christie’s aukciósház londoni kiállítótermében 2024. január 18-án. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Az 1988-as Pensa-Suhr MK-1 gitár pedig, amelyen Nelson Mandela 70. születésnapi partiján játszott, 504 ezer fontot (226 millió forintot) ért egy licitálónak. A Red Schecter Telecastert, amelyet Knopfler 1984-ben vett és amellyel a Dire Straits Walk of Life című számát vette fel, 415 ezer fontért (186 millió forintért) vásárolták meg.

A zenész az aukció előtt elmondta: nagyon örül, hogy a hangszerek új gazdát találnak, és olyan jótékonysági szervezeteket tud támogatni az árukból, amelyek sokat jelentenek számára.

A londoni árverésre 61 országból jelentkeztek be licitálók és vásárlók.

KNOPFLER, Mark
Mark Knopfler brit zenész, az egykori Dire Straits frontembere koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában 2019. július 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Dire Straits együttest 1977-ben Knopfler alapította öccsével, Daviddel, John Illsley basszusgitárossal és Pick Withers dobossal. A banda a nyolcvanas évek közepén futott be a Brothers in Arms című, sok millió példányban eladott lemezzel.

Borítókép: Bemutatják Mark Knopfler brit dalszerző-énekes, gitáros hangszergyűjteményének egyik darabját, egy Gibson Les Paul Standard elektromos gitárt a Christie’s aukciósház londoni kiállítótermében 2024. január 18-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.