Elhunyt a Twin Peaks Oscar-díjra jelölt színésze, Don Murray

Don Murray 1951-ben kapta meg az első szerepét a Broadway-n Tennessee Williams a Tetovált rózsa című darabjában, az igazi sikert azonban az 1956-os Buszmegálló című film hozta meg számára, ahol Marilyn Monroe oldalán játszott.

Forrás: Hirado.hu2024. 02. 04. 20:30
Don Murray
Don Murray Forrás: imdb.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beauregard „Beau” Decker karaktere volt a szerelmes cowboy, aki beleszeret Monroe karakterébe a filmben, ami egy William Inge színdarab adaptációja. Don Murray-t az alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Don Murray áttörését a Buszmegálló hozta meg, ahol Marilyn Monroe partnere volt
Don Murray áttörését a Buszmegálló hozta meg, ahol Marilyn Monroe partnere volt. Forrás: Twentieth Century Fox

Murray a következő két évtizedben több mint ötször tért vissza a Broadway-re, olyan darabokban szerepelt, mint a Same Time, Next Year, 1975-ben pedig a Norman Conquests trilógiában, de a filmipar teljesen magával ragadta. 

1957-ben játszhatta el egyik legsikeresebb szerepét A Hatful of Rain című drámában, ahol Johnny Pope-ot, a morfiumfüggő koreai háborús veteránt alakította.

A hatvanas évek végén főszerepet kapott a The Outcasts című filmben, egy évtizeddel később pedig a Knots Landing című szappanoperában, ahol Sid Fairgate-et játszotta egészen a karakter harmadik évadban bekövetkezett haláláig. Murray a 2017-es Twin Peaks című sorozatban is feltűnt, ami az 1990-es évek egyik legnépszerűbb, azonos című sorozatának a folytatása.

 

Borítókép: Don Murray (Forrás: Imdb.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.