Kautzky Armand ezt a magyar szót szereti a legjobban + videó

Az egyik legjobb hangú színművész nemcsak műveli, de nyelvőrként ápolja is anyanyelvét.

Forrás: Hirado.hu/Petőfi Rádió2024. 02. 22. 19:00
Kautzky Armand
Kautzky Armand Fotó: Ripost/Szabolcs László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából a Petőfi Rádió Hazai című műsorának vendége volt február 21-én Kautzky Armand. A Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész születése óta tapasztalhatta, milyen is a szép beszéd: szülei ugyanis, mint mondta, nemcsak a színpadon, hanem otthon is ügyeltek rá, hogy artikuláltan és választékosan beszéljenek.  

Kautzky Armand
Kautzky Armand a magyar nyelv ápolását is fontosnak tartja. Fotó: Veszprém Megyei Napló/Pesthy Márton

A művész szerint a médiában szereplőknek kiemelt feladatuk van abban, hogyan alakítják a nyelvet, ezért lett tagja a közmédia magyar nyelv felett őrködő Montágh Testületének. Szerinte a nyelv olyan, mint egy élő organizmus, folyton változik, éppen ezért csodálatos. – A magyar nyelv annyi mindent átélt az évszázadok alatt, hogy nem aggódom a jövőjéért. Létezése óta a sokszínűség jellemzi, például sok tatár, török és német kifejezés is gazdagítja. A gyerekeim által ismerem a szlenget, a honosulni látszó angol kifejezéseket is, ám ezeket hallva mindig összeráncolom a szemöldököm – mondta.

Kautzky Armand azt is elárulta, melyik magyar szó a legkedvesebb szerinte. 

Én nagyon szeretetpárti vagyok, nagyon szeretek élni, szeretem a világot, az embereket, szeretem azt a kort, amiben élünk, és minden olyat, amiben valamilyen módon a szeretet valamiben benne van, nagyon szeretem

 – mondta nevetve. 

Borítókép: Kautzky Armand (Fotó: Ripost/Szabolcs László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.