A Nemzeti Örökség Intézete és a Charta XXI. Egyesület együttműködési megállapodást írt alá

A megállapodás elsősorban a határon túli emlékhelyek összeírásában való támogatásra terjed ki. Ez a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) kiemelt projektje 2024-ben is. Az együttműködés célja emellett összekötni és minél népszerűbbé tenni a kultúra és a nemzeti emlékezet kapcsolódási pontjait, ennek keretében a magyar kultúra múltjának felbecsülhetetlen kincseit megőrizni és megtartani a nemzeti emlékezetben.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete2024. 02. 26. 21:00
Dr. Surján László, a Charta XXI. Egyesület elnöke és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója
Dr. Surján László, a Charta XXI. Egyesület elnöke és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója Forrás: Nemzeti Örökség Intézete
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Surján László, a Charta XXI. Egyesület elnöke és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) főigazgatója által jegyzett együttműködés keretében a Charta XXI. Egyesület támogatja a Nörit a Nemzeti Névtér projektben. Az egyesület vállalja, hogy részt vesz a határon túli magyar emlékhelyek összeírásában és az általa összegyűjtött adatokat a Nöri rendelkezésére bocsátja. Emellett támogatja a Nörit a határon túli emlékhelyek fenntartásában az érintett helyi társadalmi és kulturális szervezetekkel való kapcsolatfelvételben, a közös munka elmélyítésében.

A Charta XXI. Egyesület elnöke és a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója aláírta a megállapodást
A Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója és a Charta XXI. Egyesület elnöke aláírta a megállapodást. Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

A Charta XXI. célja a Kárpát-medencében élő népek történelmi kibékülése, ideértve a magyar–magyar megbékélést, ami sajnos a százéves elszakítottság miatt szintén szükségessé vált.

Ezért a Charta XXI. a magyar nemzet határmódosítás nélküli újraegyesítését kiemelt feladatának tekinti. A Nöri elhivatott a nemzeti emlékezet kultúrájának széles körben történő terjesztése mellett, a felnövekvő nemzedék nevelése céljából kiállításokat és méltó megemlékezéseket szervez, kiadványokat készít. Ennek a munkának a támogatására folyamatosan keresi a szakmai szervezeteket, amely folyamatnak fontos lépése a ma aláírt együttműködési megállapodás.

 

Borítókép: Surján László és Móczár Gábor (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.