Paul McCartney visszakapta a gitárt, amit fél évszázada loptak el tőle

Az ex-Beatle hangszerének megtalálására tavaly Lost Bass néven szerveződött projekt, amely sikerre vezetett.

Forrás: MTI2024. 02. 16. 21:00
Paul McCartney
Paul McCartney Fotó: AFP/Redferns/Mark és Colleen Hayward
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ex-Beatle Höfner basszusgitárját egy furgonból lopták el 1972-ben, a hangszerre tavaly ősszel egy sussexi ház padlásán akadtak rá. Paul McCartney hihetetlenül hálás, amiért újra kézbe foghatja – idézte a BBC a zenész szóvivőjét. A basszusgitárt McCartney még a Beatles világhírűvé válása előtt, 1961-ben vásárolta Hamburgban, ahol a csapat hónapokon át különböző éjszakai klubokban zenélt. 

Paul McCartney
Az elveszett és megkerült gitár (Fotó: Lost Bass Project)

A hangszer végigkísérte pályafutását a Beatlesben, olyan daloknál használta, mint például a Love Me Do vagy a She Loves You. A lopás 1972 októberében Nyugat-Londonban történt, és évtizedeken át nyoma veszett a Höfner 500-asnak.

Paul McCartney nagyon kedvelte basszusgitárját, és tavaly a Höfner céghez fordult, segítsen a megtalálása érdekében. A Lost Bass néven alakult projektben hangszeres szakértők és újságírók is dolgoztak. A felhívásra egy sussexi család is jelentkezett azzal, hogy a padlásukon van egy régi basszusgitár.

Mint most kiderült, a több mint ötven éve ellopott basszusgitárt a tettesek eladták egy pub bérlőjének, a hangszer ezután került Sussexbe, ahol évtizedeken át pihent egy családi ház padlásán.

A Höfnert McCartney 1961-ben 30 fontnak megfelelő német márkáért vásárolta Hamburgban. A hangszer jelenlegi árát egyelőre nem határozták meg, de a Lost Bass csapata szerint többet ér, mint az eddigi rekordösszeg, amelyet árverésen hangszerért fizettek: ez Kurt Cobain gitárja volt, amelyért 2020-ban hatmillió dollárt fizettek. John Lennon gitárjáért ötven évvel annak ellopása után 2,4 millió dollárt fizettek.

Borítókép: Paul McCartney 1963-ban (Fotó: AFP/Redferns/Mark és Colleen Hayward)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.