Előadással emlékezik Eötvös Péterre az Operaház

Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház április 18-án, 20 órai kezdettel, félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját az Operaházban.

2024. 03. 28. 14:00
Valuska - Eötvös Péter
Jelenfotó a Valuska című operából. Fotó: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eötvös Péter zeneszerző türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után 80 éves korában hunyt el március 24-én. A zeneszerző a Magyar Állami Operaház felkérésére írta meg egyetlen magyar nyelvű operáját, aminek témájául a szerző a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett magyar író, Krasznahorkai László 1989-es, Az ellenállás melankóliája című kisregényét választotta. A darab ősbemutatóját 2023. december 2-án tartották meg a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, Varga Bence színrevitelében. A nagy sikerű előadáson, amit kedvező hazai és nemzetközi kritikai visszhang is övezett, Eötvös Péter is részt vett.

Eötvös Péter
Eötvös Péter (Fotó: Magyar Állami Operaház/Emmer László)

A szerző által tragikomédiaként jellemzett Valuska címszerepében Haja Zsolt látható,

 a további főbb szerepeket Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Hábetler András (Tanár úr) Farkasréti Mária (Parasztasszony) és Cser Krisztián (Posztókabátos férfi/Katona) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Szennai Kálmán vezényli. 

A Három nővér (2000, rendezte: Szabó István) és A szerelemről és más démonokról (2017, rendezte: Silviu Purcărete) után a Valuska Eötvös Péter harmadik operája, ami elhangzik az Andrássy úti Ybl-palotában, ezen kívül Vértelenül – Senza Sangue című Kékszakállú-párdarabja is hallható volt 2018-ban az Erkel Színházban.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.