Reménytelenül – József Attila a filmvásznon

Még épphogy bemutatták a Petőfi Sándorról szóló Most vagy soha! című filmet, de már egy másik magyar költőóriásról is készül mozgóképes alkotás. A Reménytelenül címet viselő mű József Attila életének egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb szakaszát mutatja meg, amiben a pszichoanalízisnek és a költő terapeutájának, Gyömrői Editnek is jelentős szerepe van.

2024. 03. 16. 6:05
Részlet a készülő József Attila életért feldolgozó Reménytelenül című filmből
Részlet a készülő József Attila életért feldolgozó Reménytelenül című filmből Forrás: mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmet Rózsa Gábor írta és rendezi, a vezető operatőr Garai Gábor. József Attila megformálója Sütő András, aki a két évvel ezelőtt bemutatott Blokádban a fiatal Göncz Árpádot játszotta. A Reménytelenül című magyar film másik főszeplője Michl Juli, ő Gyömrői Editet játssza, a további szerepekben feltűnik Márkus Luca, Adányi Alex, Mult István, Kocsis Gergely és Mikola Gergő.

József Attila költő szobra az V. kerületi Kossuth Lajos téren.
József Attila szobra az V. kerületi Kossuth Lajos téren. Fotó: Róka Dániel

Hálás vagyok azért, hogy ennek a filmnek a főszereplője lettem. Gyömrői Edit nemcsak József Attila pszichoanalitikusa volt, hanem jelentős szereplője is a magyar pszichológia történetének

 – írta egy Facebook-posztban Milch Juli. 

 

Szerelem és betegség

Gyömrői Edit 1934-ben vállalta el József Attila kezelését, amikor a költő már nagyon rossz mentális állapotban volt.

József Attila betegségéről sok vita folyt halála után, igen valószínű, hogy borderline személyiségzavarban szenvedett; az akkori kórtani leírásban hasadásos elmezavart szerepel. A költő szerelmes lett analitikusába, a kezelés viszont nem hatott, sőt, a férfi állapota vészesen romlott. Olyannyira, hogy a reménytelen vonzalom agresszív tettekre is sarkallta: egyszer késsel támadt Gyömrői Editre. A támadás után a pszichológus már nem folytatta a kezelést. Számos alkalommal megkeresték a költő életének kutatói, de ő élete végéig nem beszélt József Attiláról. Ebből a reménytelen szerelemből számos gyönyörű vers született, a Nagyon fáj című kötet legszebb darabjai. 

Németh Andor író, költő ezt írta barátja, József Attila pszichoanalízishez való viszonyulásáról: „…olyan szüksége volt az órához kötött kitárulkozásra, mint a kábítószerre…”.

A költő először bizalmatlanul állt a pszichoanalízishez, bizonyos tételeit nem tudta elfogadni. A tudományághoz akkor került közelebb, amikor Szántó Judittal élt együtt, pedig a nő rajongott érte, és mindent megtett szerelméért. József Attila nem szerette igazán Szántó Juditot, betegségének fizikai és pszichikai tünetei kapcsolatuk időszakában jöttek elő: szinte állandósultak gyomorpanaszai, szexuális problémái, és alvászavarral is küszködött. Ezután tett próbát a pszichoanalízissel, Rapaport Samu páciense lett.

A Reménytelenül forgatása várhatóan március közepéig tart, a filmet valószínűleg 2025 tavaszán láthatja a nagyközönség.

 

Borítókép: Jelenet a készülő filmből (Forrás: Mafab.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.