Magyarok a világzenei színtéren

Zenei műfajokat és azok iparági sajátosságait bemutató ingyenes workshop-sorozatot indít a Hungarian Oncoming Tunes (Hots), amely az NKA Hangfoglaló könnyűzene-támogató program kollégiumának alprogramja a Petőfi Kulturális Ügynökség kezelésében. Az első, világzenéről szóló egész napos workshopot március 14-én rendezik a Turbina Kulturális Központban.

2024. 03. 07. 22:00
Zenei műfajokat és azok iparági sajátosságait bemutató workshop-sorozatot indít a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes.
Fotó: Facebook / HOTS - Hungarian Oncoming Tunes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világzenei műfajok köré épül a Hots könnyűzenei exportiroda workshop-sorozata, a Genre Discovery, melyet évente négy alkalommal szerveznek meg (tavasszal és ősszel is két-két műhelymunkára kerül sor). A szakmai továbbképzésre a zeneipar különböző szegmenseiből választanak ki szakembereket, hogy az adott zenei stílusról áttekintést adjanak a résztvevők számára.

Fabio Scopino
Az olaszországi világzenei színtér  fontos szereplője, Fabio Scopino is ott lesz az eseményen. Fotó: Facebook/Hots – Hungarian Oncoming Tunes

A workshop első, márciusi eseményén hazai és nemzetközi előadók prezentációi és panelbeszélgetései révén ismerhetik meg a résztvevők a világzene aktuális trendjeit, műfaji-iparági specifikumait. A programra elsősorban zenészeket, menedzsereket és koncertszervezőket várnak, de mindenki számára nyitott, akit érdekel a zenei háttéripar szakmai része.

A workshop elején Weyer Balázs a világzenei színtér működéséről tart általános bemutató előadást magyar nyelven. A workshop résztvevői többek között azokra a kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyen szerepe van a magyar zenének a nemzetközi világzenei közegben, és zenészként melyek a legelső lépések az érvényesülés szempontjából.

A folytatásban elismert szakemberek fejtik ki tapasztalataikat a nemzetközi koncertszervezési lehetőségekről és azok stratégiáiról. A workshop harmadik részében a koncertlekötési tapasztalatok átadása a cél. Kiderül, hogy milyen kritériumrendszert kell szem előtt tartani a külföldi fellépések tervezésekor, és mitől lesz érdekes egy előadó a koncertszervezők számára. A workshop délutáni szekciója a személyes találkozásoknak biztosít lehetőséget.

A Listening session keretében a jelentkezők által a regisztrációs linken beküldött zenék közül nemzetközi szakemberek segítségével választanak ki a szervezők tíz dalt, amelyekről a résztvevők már a helyszínen visszajelzést kapnak. Ezt speed meetingek, azaz villámtalálkozók követik a workshopon jelen lévő nemzetközi szakértőkkel: a találkozók során 5-6 perc áll rendelkezésre a résztvevők számára, hogy bemutassák magukat a partnerüknek. A speed meetingekre szintén a regisztrációs űrlapon lehet jelentkezni.

A Hungarian Oncoming Tunes, amely az NKA Hangfoglaló könnyűzene-támogató program kollégiumának alprogramja a Petőfi Kulturális Ügynökség kezelésében, olyan infrastruktúra megteremtésén dolgozik, amelyre a nemzetközi karrierre vágyó magyar zenekarok támaszkodhatnak, szakmai továbbképzéseivel pedig hozzájárul ahhoz, hogy a háttéripar szereplői hozzáférhessenek ahhoz a tudáshoz és nemzetközi hálózathoz, amivel a hazai szerzőket és előadókat segíthetik. A könnyűzenei exportiroda célja, hogy segítsen eligazodni a magyar előadóknak a különböző nemzetközi helyszíneken, és bemutassa, milyen érvényesülési lehetőségek, irányok jellemzik a piacot.

 A Hots tagja az Europian Music Exporters Exchange (EMEE) szervezetnek is, amely az európai zenei szektor erősítésén dolgozik a sokszínűség és a láthatóság ösztönzésével.

Borítókép: Workshop a Turbinában (Forrás: Facebook/Hots – Hungarian Oncoming Tunes)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.