Csikos Sándor lett a Nemzet Színésze

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet Színészének – közölte a Nemzeti Színház csütörtökön.

2024. 04. 04. 16:57
Fotó: Zelenka Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották meg csütörtökön a Nemzet Színészei. A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

„Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje címmel kitüntetett, Kazinczy-díjas magyar színész Karcagon született. 

A Színház- és Filmművészeti Főiskola után 1965–1969 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1962-től 1972-ig az Irodalmi Színpad tagja, 1972-től a Debreceni Csokonai Színház, 1974–1975 között a győri Kisfaludy Színház művésze volt, majd 1975–1984 között pályafutását ismét a Csokonai Színháznál folytatta.

Ezt követően a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatához szegődött, melynek 1990 és 1993 között volt az igazgatója. 1993 óta újra a Csokonai Színház társulatának tagja. Több mint öt évtizedes pályafutása során kétszáznál is több szerepet játszott el, egyike azon magyar színészeknek, akik a legtöbbször léptek színpadra Az ember tragédiája Luciferjeként.” – olvasható a Nemzeti Színház bejegyzésében.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.