Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Magyarország lesz jövőre a díszvendég a világelső animációs filmfesztiválon

A filmfesztivál hétvégi záróceremóniáján bejelentették, hogy jövő júniusban a magyar animációé lesz a főszerep az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon. A hazai animáció 110 éves jubileumát ünnepelve fókuszban lesznek a legnagyobb alkotók, műhelyek, élvonalbeli gyártók és nem kevésbé a legifjabb tehetségek.

Forrás: NFI2024. 06. 17. 17:02
Annecy
Forrás: NFI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az animációs filmek legjelentősebb nemzetközi mustrája, az Annecy Fesztivál jövőre a magyar animáció előtt tiszteleg – jelentette be hivatalosan a fesztivál díjátadó gáláján Marcel Jean, az esemény művészeti igazgatója. A magyar animáció – történet, ipar, képzés, kortárs alkotók – 360 fokos panorámában mutathatja meg magát és magyar művészek készíthetik a fesztivál arculatát, kísérőfilmjeit is.  

Annecy
Az 1986-os Macskafogó a valaha készült egyik legjobb hazai rajzfilm. Az Annecy Fesztivál a magyar animáció előtt tiszteleg jövőre (Fotó: NFI)

A magyar animáció számos sikert aratott a közelmúltban, rekordszámú egész estés mozifilm készült el, a Műanyag égbolt, a Kék Pelikan, a Toldi, a Kojot négy lelke és a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció, utóbbi kettő rangos díjakban részesült Annecy-ban is. Az idei fesztiválra is érkeztek magyar alkotások, a Contrechamp versenyben szerepelt Csáki László Kék Pelikanja és a rövidfilmek között Traub Viktória Cipők és paták című műve, amelynek utómunkálatai az NFI Filmlaborban készültek. Továbbá bemutatták az Oscar-díjas Michel Hazanavicius Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című mozifilmjét is. A fesztivál zsűrijében volt Buda Flóra Anna cannes-i Arany Pálmás és Annecy-i Kristály-díjas animációrendező.  

Magyarország kiemelt szerepét a Nemzeti Filmintézet kezdeményezte a fesztivál elnökségénél a magyar animáció születésének 110. évfordulója alkalmából.  

A magyar animációs filmek immár 110 éve bűvölik el a nézőket. 2024. február 4-én, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján a Filmintézet meghirdette a magyar animációnak szentelt emlékévet, amelynek során számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket.  

Egész évben ingyenesen látható a Filmio kínálatában található összes – közel 100 – klasszikus animáció, a többi között A légy, Kovásznai György Habfürdő című merész stílusú kísérleti musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, köztük a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.  

Az évforduló alkalmából az animációs film történetét új módon bemutató honlap indult. A magyar animáció oldala a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

A magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a szeptember 17–22. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon is.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.