Két magyar művész is bekerült a balett-Oscar jelöltjei közé

Melnyik Tatyjana és Balázsi Gergő Ármin is jelölést kapott idén a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse díjra, aminek gálaesttel egybekötött eredményhirdetését 2024. június 25-én tartják a moszkvai Bolsoj Színházban.

Forrás: Operaház2024. 06. 24. 17:00
balett-Oscar
Melnyik Tatyjana és Balázsi Gergő Ármin is a balett-Oscar jelöltjei közé kerültek. Fotó: Magyar Állami Operaház/Gács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminchárom éves története során első alkalommal jelölték Benois de la Danse díjra a Magyar Nemzeti Balett művészeit. A neves képzőművész és műkritikus, Alekszandr Nyikolajevics Benois-ról elnevezett elismerés balerina kategóriájába Melnyik Tatyjana kapott meghívást, aki 2015 óta egyike a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistáinak, emellett a 2019/20-as és a 2023/24-es évad Étoile-ja kitüntető cím birtokosa is a Magyar Állami Operaházban. A férfi táncosok között Balázsi Gergő Ármin képviseli a Magyar Nemzeti Balettet, aki 2014 óta tagja az együttesnek, és a 2022/23-as évad Étoile-jának is megválasztották. Kategóriáikban többek közt a moszkvai Bolsoj, a szentpétervári Mariinszkij és Mihailovszkij Színházak, a milánói Scala, valamint vezető japán és kínai társulatok (Tokyo Ballet, Liaoningi Nagyszínház) szólistáival mérik össze tudásukat.

balett-Oscar
A balett-Oscar átadásának helyszíne, a moszkvai Bolsoj Színház (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A Bolsoj és a Scala legendás prímabalerinája, Svetlana Zakharova által elnökölt, balettművészekből, koreográfusokból és együttesvezetőkből álló, évente váltakozó összetételű zsűribe idén Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója is meghívást kapott, így 18 év után újra magyar szakember is közreműködik az egyik legrangosabb balettelismerés odaítélésében. Korábban 2006-ban ifj. Harangozó Gyula a Bécsi Állami Balettegyüttes vezetőjeként vett részt a zsűri munkájában.

Az 1991-ben a Koreográfusok Nemzetközi Szövetsége által alapított Benois de la Danse díjat évente ítélik oda az elmúlt évben a tánc terén legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó művészeknek.

 A legjobb koreográfusok mellett díjazzák a balettművészeket férfi és női kategóriában, rendszeresen ítélnek oda életműdíjat, illetve ismerik el tervezők és zeneszerzők munkáját is.

A napokban Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ugyancsak rangos elismerés odaítélésében vett részt a június 11. és 16. között megrendezett IX. Galina Visnyevszkaja Nemzetközi Operaverseny zsűritagjaként. A nemzetközileg elismert kiváló szoprán által 2006-ban életre hívott megmérettetésen kétévente mutatkozik be az operaénekesek új nemzedéke. A döntőbe bejutott tíz énekes közül Valeria Torunova mezzoszoprán a Werther egyik címszerepére, míg Valntina Pravdina szoprán az Anyegin koncertszerű előadására kapott meghívást a Magyar Állami Operaház 2026/27-es évadában. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.