Életmű-kiállítással tisztelegnek a 82 éves Béres Ilona előtt

Kevesek hangján zeng olyan szépen a magyar szó, mint a Kossuth-díjas színésznőén: egyedi orgánumát mindenki ismeri. Béres Ilona pályáját bemutató tárlat nyílik hétfőn a Tolnay Klári Emlékházban.

Forrás: MTI2024. 06. 14. 15:00
BÉRES Ilona
Béres Ilona. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Béres Ilona Kossuth-díjas színművész életmű-kiállítását nyitják meg hétfőn a Tolnay Klári Emlékházban a Nógrád vármegyei Mohorán – tájékoztatta az MTI-t pénteken a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke. Balla István, aki egyben a kiállítás kurátora is, elmondta: a kiállítás fotóanyaga Béres Ilona, Koncz Gábor, Venczel Vera, Szersén Gyula, valamint a József Attila Színház, Magyar Színház és a Tolnay Klári Emlékház archívumából származik. 

Béres Ilona
Tolnay Klári és Béres Ilona a Magyar Rádióban, 1963-ban Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Az egyik teremben Béres Ilona filmszerepei közül A kőszívű ember fiai, Az aranyember és az Álmodozások kora kap kiemelt figyelmet, a vörös szalonban pedig színházi munkásságát emelik ki, ahol díjai mellett többek között A nagymama című előadásban viselt kosztümjét is láthatják majd a látogatók. A tárlaton kiállított fényképek alkotói: Benkő Imre, Bojár Sándor, Horvát Éva, Földi Imre, Ilovszky Béla, Inkey Tibor, Keleti Éva, Kovács Kálmán, Maár Marianne, Milos József, Pintér Márta, Szalay Zoltán, és Wellesz Ella fotóművészek.

Az idén 82 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas Béres Ilonát 2014-ben az elsők között választották be a nemzet művészei közé. A Madách, a Nemzeti és a Pesti Magyar Színház művészeként számos szerepe között játszott a Téli rege, a Tévedések vígjátéka, a Három nővér, a Borisz Godunov című darabban. Szinkronszerepei között van A nagy balhé és a Casablanca, de jellegzetes mély hangját adta a Macskafogó című animációs filmhez is.

Az életmű-kiállítás ajánlójában így fogalmaznak: 

Díva – egyetlen szóban így lehet összefoglalni mindazt, ami Béres Ilona művészi életútját jellemzi. Egész pályáján megőrizte a felvételeken ránk visszatekintő, drámaian mély és igéző tekintetét. Sajátosan mély orgánumát páratlan beszédkultúrája tesz teljessé, szerepformálásait a természetesség és a mindig új arcát mutató játékosság egészíti ki. A Kossuth- és Jászai-díjas érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze méltán érdemelte ki, hogy a Tolnay Klári Emlékház életmű-kiállítással tisztelegjen a művésznő pályája előtt.

A Béres Ilona életmű-kiállítás megrendezését és portréfilmjének elkészítését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.