Holnap mutatják be Belénessy Csaba utolsó produceri munkáját

A háromrészes dokumentumfilm-sorozat a Duna TV-n lesz látható.

2024. 06. 03. 21:49
Budapest, 2015. december 21.
Belénessy Csaba, a Korrektúra Kft. szakmai vezetõje a Korrektúra-díjak átadási ünnepségen Budapesten, a Boscolo New York Palace hotelben 2015. december 21-én.
MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belénessy Csaba idén februárban hunyt el 74 évesen, életéről és munkásságáról halála után a Magyar Nemzet is beszámolt. A komoly életművet maga mögött hagyó médiaszemélyiséget a Mediaworks Hungary Zrt. és a Dunántúli Napló saját halottjának tekinti.

Belénessy Csaba utolsó produceri munkája, a Trianoni egyetemek című dokumentumfilm-sorozat első része kedden délelőtt 10 óra 15 perckor a Duna TV-n kerül majd adásba.

A három részből álló filmsorozat első részének címe: Menekülő alma mater. Ez a film bemutatja a pozsonyi egyetem küzdelmét, amit a pozsonyi veszélyeztetett lét, a Budapestre menekülés és az új székhely, Pécs kiválasztása jelentett. A film a pécsi elhelyezés körülményeit ismerteti a folyamatban részt vevő szereplők bemutatásával.

A második rész címe: Selmeci szellem. Ez a rész a selmecbányai egyetem menekülését, az anyaországba való átköltözés eseményeit és körülményeit mutatja be. A hősies küzdelmet és viaskodást a megmaradásért. Foglalkozik a film a nyugat-magyarországi felkeléssel és a számunkra kedvezően végződő, az 1921-es soproni népszavazást eredményező eseményekkel, amelyekben szintén döntő szerepük volt a Selmecbányáról Sopronba került főiskolásoknak.

A harmadik, egyben utolsó rész címe: Száműzött egyetem. Magyarország számára a vesztes első világháború és az azt követő katonai események tragikus következményekkel járt. Ezért 1920-ban menekülni kellett a szülővárosából a Kolozsvári Magyar Tudományegyetemnek is. A film az anyaországba átköltözés körülményeit mutatja be. Az egyetem végül Szegeden talált új otthonra.

Borítókép: Belénessy Csaba (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.