Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Ismét jön a pécsi fényfesztivál

Pécs harminc pontján rendezik meg idén a tradicionális Zsolnay fényfesztivált július 4. és 7. között.

2024. 06. 30. 17:40
Új színeket kap a pécsi székesegyház
Új színeket kap a pécsi székesegyház Forrás: Zsolnaifesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly is több mint százezer látogatót vonzó fesztivál bizonyosan legnagyobb attrakciója idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz, amelynek keretében öt – háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt – alkotás lesz látható. A fényjátékot kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek. A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, világszerte jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka, amely éppen ötven éve jelent meg.

Fényekbe öltözik a város Forrás: Zsolnayfényfesztivál.hu

A korábbiaktól eltérően idén nem pályázaton keresték a verseny résztvevőit, hanem meghívásos alapon választották ki a művészeket: egy magyar, egy angol, egy spanyol, egy dél-amerikai és egy német alkotót kértek fel, közülük pedig a közönség szavazatai alapján kerül ki a győztes.

Fontos újítás, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel mostantól a fesztivál mind a négy napján megtekinthetők az alkotások, esténként fél kilenctől félórás blokkokban ismétlik őket éjfélig, az eredményhirdetésre pedig vasárnap 22 órakor kerül sor, amit az előző évek alkotásainak best of válogatása követ, zárásként pedig a Jónás könyve című ikonikus mapping mű látható.

A fényfestő verseny mellett a fesztivál másik attrakciója a 19 állomásból álló, a teljes belvároson áthaladó Fény útja installáció- és épületfestő-sorozat lesz majd. Az úton a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz mint ősi elem jelenkori szerepét.

Mindent átalakít a fény Forrás: Zsolnayfényfesztivál.hu

A belváros ikonikus épületeit érintő Fény útja mellett a Kodály Központ hangversenytermében több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatják meg a látogatók, a belváros legnagyobb bevásárlóközpontjában 100 négyzetméteres LED-falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, a Kodály Központtal szomszédos Balokány-liget pedig elvarázsolt fényerdővé változik.

Mintha festmény lenne, pedig csak fényjáték Forrás: Zsolnayfényfesztivál.hu

Nemcsak esti fényalkotásokkal várja az érdeklődőket a fesztivál, napközben színes utcaszínházi és új cirkuszi produkciókkal szórakoztatják a pécsieket és a turistákat argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar előadóművészek, artisták és zsonglőrök.

A Zsolnay fényfesztivál programjai és a Fény útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévő installációk egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló 8. Zsolnay Fényfesztiválról további információk az esemény internetes oldalán, a Fényfesztivál.hu-n olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.