Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A siker súlya: fogyókúrára ítélte híres trófeáját a filmfesztivál

A szimbólumnak számító szobor méretéből és tömegéből is lefarag a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál. A kristályglóbuszt ezentúl könnyebben magasba emelhetik majd a nyertesek, miközben az elismerés mit sem veszít jelentőségéből.

Forrás: MTI2024. 06. 19. 16:30
kristályglóbusz
Geoffrey Rush a kistályglóbusszal 2022-es díjátadón. Fotó: Getty Images/Gabriel Kuchta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejét hátrahajtó, kezében gömböt tartó fiatal nőt ábrázoló kristályglóbusz szobrocska tömegét és méretét is csökkentették, mert ezek miatt a múltban a díjátvétel több színésznek is gondot okozott. – A fesztiválszobrok magasságát 42 centiméterről 34,5 centiméterre, a glóbusz átmérőjét 2,4 centiméterrel, az egész szobor tömegét pedig 4,4 kilogrammról 2,4 kilogrammra csökkentettük – mondta Pavel Mencl, a híres Moser üveggyár igazgatója az új fesztiválszobrokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón, a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.

Kristályglóbusz
Jirí Bartoska fesztiváligazgató az új és a régi Kristályglóbusz szoborral a június 19-i sajtótájékoztatón. Fotó: AFP/Michal Cizek

A Kristályglóbuszaink jelképes értéke a változások ellenére is változatlanul nagy lesz

 – jelentette ki Jirí Bartoska fesztiváligazgató újságírók előtt. 

A Kristályglóbuszokat immár negyedszázada a Moser üveggyár állítja elő. A többtucatnyi üvegszobor legyártása nagyon időigényes, a gyár legjobb mesterei minden évben néhány hétig csak ezen dolgoznak.

A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál idén június 28-án, pénteken kezdődik, és július 6-án, szombaton fejeződik be. A neves fesztivál fődíjáért 12 film versenyez, magyar alkotás ezúttal nincs közöttük. 

   
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.