Tíz magyar alkotás Kolozsváron

Tíz alkotást láthat a közönség idén a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar filmnek szentelt napján, június 19-én. A kolozsvári vetítéseken számos alkotó is jelen lesz.

Forrás: MTI2024. 06. 12. 21:00
Kék Pelikan
A Kék Pelikan arról szól, hogy a A '90-es évek csibészei hogyan utazhattak Nyugatra hamisított vonatjegyekkel. Forrás: JUNO11 Distribution
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 14–24. között zajló 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Magyar film napja elnevezésű programját hagyományosan a fesztivál szerdai napján, idén június 19-én tartják. A többnyire belvárosi mozikban tartott vetítéseket közönségtalálkozók is követik.

A 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar filmnek szentelt napján látható lesz az Elfogy a levegő is.
A 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar filmnek szentelt napján látható lesz az Elfogy a levegő is. Forrás: Themoviedb.org

A dokumentumfilm-versenyszekcióba beválogatott Kix című alkotás a TIFF egyetlen magyar versenyfilmje: egy budapesti utcagyerek életének jelentős szakaszát meséli el másfél órában.

A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol Révész Bálint és Mikulán Dávid rendező mesél a film elkészítéséről.
A filmszemle közönsége Fésős András Magasmentés című filmjét is megtekintheti, melynek főszerepét Bogdan Dumitrache román színész alakítja. A vetítésen a rendező mellett Takáts Andrea színésznő is jelen lesz.

A Somogyvári Gergő rendezte Fanni kertje című film vetítésére is a rendező jelenlétében kerül sor.

A film egy Budapest peremén élő 60 éves hajléktalan és egy 19 éves lány történetét meséli el. Generációkon átívelő barátságról szól a Valami madarak is, ezt Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró jelenlétében vetítik.

A Tóth Barnabás rendezte Mesterjátszmát szabadtéri vetítésen lehet majd megnézni.

A filmben egy sakkjátszma apropóján kapcsolódik össze két olyan történet, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz: az 1956-os forradalom végnapjaiban egy fiatal pár elcsípi az utolsó, Budapestről induló menekültvonatot, egy katolikus papot pedig a kommunista titkosszolgálat vallat a Vatikán elrejtett kincseiről.

Látható lesz a Nyersanyag című film is; a korrupciós ügyeket feltáró rendezőről szóló alkotás vetítésén Boross Martin rendező és Bálint Dániel operatőr is jelen lesz. 

Bár már forgott az erdélyi mozikban, Moldovai Katalin Elfogy a levegő című alkotása is látható a TIFF-en, a filmet egy tordai tanárnő története ihlette.

Látható lesz továbbá a Csáki László rendezte Kék Pelikan animációs film, és a kolozsvári mozikban már szintén bemutatott, Breier Ádám rendezte Lefkovicsék gyászolnak. Az alkotás a szemle gyerekeknek és tiniknek szóló, idén MiniTIFF-re keresztelt válogatásába is bekerült, vetítésén a rendező is jelen lesz.

A Hajdu Szabolcs rendezte Kálmán-napot szintén megnézheti a fesztivál közönsége, a vetítésen Gálovits Zoltán gyártásvezető és Bántó Csaba operatőr is jelen lesz.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.